Destinasyon

Mimarinin ve Müziğin Şehri Viyana’da Gezilecek Yerler

Avusturya’nın kültürü, ekonomisi ve siyaseti için önemli bir merkez olan Viyana gezilecek yerler ile turistlere birçok seçenek sunuyor. Metropol şehir, Birleşmiş Milletler organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Müzik Şehri ve Düşler Şehri gibi pek çok farklı isimle, Viyana dünya çapında tanınıyor ve çok sayıda büyüleyici tarihi bina, bahçe ve kuruluşa sahip.

Viyana Gezilecek Yerler

Hristiyanlığın izlerini taşıyan ve önemli tarihi mekanlara ev sahipliği yapan Viyana, yüzyıllar boyu Avrupa’nın merkez şehirlerinden biriydi. Yüzyıllara dayanan geçmişe sahip şehirde tarihi müzeler, kiliseler ve saraylar boy gösteriyor. Viyana gezilecek yerler listesi seyahatinizi planlamanız ve ülkenin kültürü hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor.

Hofburg Sarayı

Hofburg Sarayı

Viyana ile bütünleşen ve ihtişamı ile görenleri etkileyen Hofburg sarayı oldukça büyük bir saray. Sarayın genişliği 240 dönüm ve bu arazi içerisinde on sekiz bina bulunuyor. Kiliseler, avlular, meydanlar ve şapellerden oluşan bu binalar sadece kraliyete aitti ve kraliyet ailesi bu binalarda günlük yaşamını sürdürüyordu. Dünya mirası listesinde yer alan bu saray Viyana gezilecek yerler içerisinde bulunuyor.

Sarayın yaklaşık olarak 13’üncü yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Saray yedi asır boyunca devletin merkezi halindeydi. Bu süre boyunca saray tamir gördü ve yeni binalar eklendi. Bu nedenle birden fazla mimari stil söz konusu. Rönesans izlerine rastlanan sarayda aynı zamanda klasik dönem ve gotik dönem izlerine de rastlanıyor.

1918 yılında Avusturya’da iktidar olan hükümete bina devredildi ve bu güne kadar devlet kontrolünde kaldı. Saray bölgesi içerisinde bulunan tarihi bölümler restore edilerek ziyarete açıldı.

Adres: Heldenplatz, 1010 Wien, Avusturya

Aziz Stefan Katedrali

Aziz Stefan Katedrali

Viyana denildiği zaman ilk akla gelen tarihi mekanlardan biri de Aziz Stefan Katedrali. Katedral tarihi özelliklere sahip ve on ikinci yüzyılda inşa edildi. Yüzyıllar boyu birçok tarihi olaya tanıklık eden katedral yüzyıllar geçmesine rağmen sağlam bir şekilde ayakta duruyor.

Bu tarihi eserde diğerleri gibi inşa edildiği yüzyılın mimari özelliğini yansıtıyor. O döneme ait resimler ve semboller çatı bölümünde yer alıyor ve ziyaretçilerin en çok merak ettiği bölümlerden biri. Viyana gezilecek yerler ve tarihi binalar birbiri ile uyumlu olacak şekilde imar edilmiş.

Katedral şehrin merkezi noktasında bulunuyor ve ulaşımı kolay. Bu tarihi yerde aynı zamanda görkemli kuleler yer alıyor. Bu kuleler yapıldığı zamanda en yüksek noktayı temsil ediyordu. En yüksek kule 136 metre ve bu kulenin toplamda 343 basamağı bulunuyor. Kulenin iç mimarisi de yine 12’inci yüz yıla ait çizgilere sahip.

Hristiyan dininin merkezlerinden biri olan bu katedralde mezarlar, özel yapılar, el yapımı eserler, el yazması kitaplar ve tarihi eşyalar sergileniyor. Ziyaretçiler bu tarihi eşyaları ve eserleri yerinde inceleyebiliyor. Bu katedralin en önemli özelliği ise “bağımsızlık sembolü” olarak kabul edilmesidir ve bu özellik nedeniyle Viyana halkı için manevi değeri var.

Adres: Stephansdom, Stephansplatz 3, 1010 Avusturya

Schönbrunn Sarayı

Schönbrunn Sarayı

Yüzyıllar boyu Viyana’da bulunan ve tarihe tanıklık yapan tarihi yerlerden biri de Schönbrunn Sarayı. Bu saray bir hanedan için yapılmış ve o hanedan tarafından yazlık olarak kullanılmış. Habsburg Hanedanlığı’na ait bu yazlık saray, bugüne kadar birçok hanedanlığa ev sahipliği yapmış. Tarihi kaynaklarda “İmparatoriçe Sisi’nin sevdiği saray” olarak geçiyor.

Sarayın inşası 1700’ün başlarında bitirildi. Sarayı yaptıran İmparatoriçe Maria Theresa, 1441 oda yaptırmış. Birçok kez restore edilmiştir ve bu restore işlemi esnasında yeni odalar, yeni binalar eklenmiş.

Bu sarayın en ilgi çekici bölümü ise bahçesi. Sarayda ikamet eden imparatoriçe ve ailesi için özel bir bahçe tasarlanmış. Özel tarihi çeşmeler, özel yollar ve özel peyzaj çalışmaları o dönemin kültürünü yansıtıyor. Bahçe de en az saray kadar görkemli ve göz kamaştırıcı.

Avrupa’da birinci büyük hayvanat bahçesi bu tarihi bölgede bulunuyor. Bitki teraryum ve kelebek teraryumları büyük ilgi görüyor. Tarihi özelliklere sahip bu saray Viyana’nın sembollerinden biri.

Ziyaret saatleri: Schönbrunn Palace 08:30 – 17:30, Saray Bahçeleri 06:30 – 19:00

Adres: Visit Schönbrunn Palace, the No. 1 sight in Vienna

Schönbrunn Sarayı web sitesi

Belvedere Sarayı

Belvedere Sarayı

Barok mimari stilin temsilcisi olan saray, Viyana’nın gözde tarihi saraylarından biri. Saray 1668 yılı itibariyle Prens Eugen (Savoy Prensi) tarafından inşaatına başlanmış. İnşaat 1745’te bitirilmiş ve saray bu günkü halini almış. Yüzyıllar boyu ayakta duran saray iki bölümden oluşuyor ve bu iki bölüm farklı isimlerle anılıyor. Bölümün biri Yukarı Belvedere, diğer bölümü ise aşağı Belverede şeklinde isimlendirilmiştir.
Tarihi özelliklere sahip bu saray ayrıca ilk müzeye çevrilen saraylar arasında yer alıyor. Bu özelliğin yanı sıra çok önemli tarihi bir olaya da ev sahipliği yapmıştır. İkinci Dünya savaşı sonrası Avusturya özgürlük anlaşması bu sarayda imzalanmış ve bu olay tarihe geçmiştir.

Sarayın bakımlı olması dikkat çeken önemli özelliktir. Bunun yanı sıra yeşil bir bahçesi vardır ve bahçe koruma altındadır. Turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan bu tarihi bölgede bir de müze bulunur. Viyana’da tarihi bir gezinti yapmak isteyen bu bölgeyi de gezebilir. Müzede Hristiyan kültürünü yansıtan heykeller ve resimler yer alıyor. Tarihi özelliklere sahip bu sanat eserleri turistlerin büyük ilgisi ile karşılaşır. Dünyaca ünlü ressam Viyanalı Gustave Klimt’e ait eserler de bu sarayda bulunuyor. Tha Kiss adlı eseri tarihi açıdan çok değerlidir. Turistlerin ziyaretine açılan sarayda daha birçok eserler karşılaşmak mümkündür.

Ziyaret Saatleri: 09:00-18:00

Adres: Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Viyana

Belvedere Sarayı web sayfası

Opera Binası

Opera Binası

Avrupa kültürünün en belirgin özelliği olan opera, Viyana şehrinin müzik kültürünü oluşturuyor. Öyle ki Avrupa’da ve Dünya’da opera denildiğinde Viyana akla geliyor. Tarihi özelliklere sahip olan opera binası, Viyana’nın bu özelliğini yansıtıyor.

Binanın yapılışı 1869 yılı itibariyle tamamlanmış. Rönesans, Reform ve Sanayi Devrimi izlerini taşıyan bina, bu gelişmelere paralel olarak opera kültürünü oluşturdu. Binanın mimarı Josef Hlavka’dır. Bina tasarımı resim ve heykellerde donatılmış ve tipik Hristiyan motifleri ile bezenmiş. Tarihi mekan gezginleri için görülmeye değer yerler arasındadır.

Opera kültürünün başladığı 1800’lü yıllar Avrupa kültüründe “müzik” anlayışının değiştiği yıllardır. 1709 adet koltuk ile tasarlanmış salon, inşa edildiği devirde “en büyük salonlardan” biri olarak kabul edilmekteydi. Turistik amaçlı opera binası gezilebilir. Bunun dışında konser ve tiyatrolar için özel bilet alınması gerekir.

Adres: Opernring 2, 1010 Wien, Avusturya

Viyana Belediye Binası

Viyana Belediye Binası

Avusturya’nın başkenti Viyana, İstanbul gibi tarihi açık hava müzesi gibidir. Bu şehirde tarihi özelliklere sahip olan diğer bir bina ise Viyana Belediye binasıdır. Bu bina 19’uncu yüzyılda yapılmıştır ve Hristiyan mimari kültürünü yansıtır. Neogotik mimari özelliğine sahip binanın orijinal ismiyse Rathaus’tur. Turistik açıdan belediye binası her gün ziyaret edilebilir. Turistlerin ilgisini çeken tarihi mistik mimari yapısı, Rönesans ve reform kültürünü yansıtır.

Binanın ön kısmı ise gösteri, festival ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapar. Burası bir nevi şehrin merkezi gibidir ve önemli toplantı ve gösteriler burada yapılır. Bu nedenle belediye binasını Viyana gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

Museumsquartier

Museumsquartier

Müze, bir ülkenin geçmiş kültürünü yansıtan mekanlardır. Viyana şehri de müzeler şehridir ve yüzlerce yıllık Hristiyan kültürü müzelerde sergilenir. Müze bölgesi olarak bilinen Museumsquartier, büyük ilgi gören ve özellikle müze gezmeyi sevenlerin uğrak yeridir. Avusturya kültürünü yansıtan birçok eserin sergilendiği 12 müze bu bölgede yer alıyor.

Müze bölgesinde sinema, sergi, festival, tiyatro ve benzeri etkinlikler de düzenleniyor. Bölge toplamda 60 bin metrekarelik geniş bir alana sahiptir. dünya genelinde en geniş kültürel ve tarihsel kompleks olarak bilinir. Müzelerin tarihi özelliği ve barok tarzı ile inşa edilmesi, müzelere olan ilgili biraz daha artırıyor.

Bu bölgede bulunan müzeler, Avusturya tarihine ışık tutan eserlerle doludur. Müzeler özellik bakımından da farklı kategoride değerlendirilir. Leopold sanat müzesidir ve sanatsal eserler sergilenir. Tanzquartier Wien ise dans merkezidir. Zoom ise çocuklara özel bir müzedir ve çocukların ilgisini çeken birçok eser yayınlanır. Mumok müzesi modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu müzeler en çok ziyaretçi alan müzelerdir. Konser, tiyatro ve benzeri organizasyonlar ise Halle EG bölgesinde gerçekleşiyor.
Müze bölgesinde gezerken dinlenmek isterseniz bina önlerindeki şık koltukları tercih edebilirsiniz. Bina çevre düzenlemesi de oldukça şık ve estetik özelliklere sahip. Çevre mobilyaları her sene yenileniyor ve yenilikçiliği temsil ediyor. Aslında yapılan göz boyaması ama yine de ziyaretçilerin hoşuna gidiyor.

Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum)

Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum)

Viyana’nın önemli müzelerinden biri olan Kunsthistorisches, İmparator 1’inci Franz Joseph öncülüğünde açılan bir müzedir. Müze bir asırdan fazla ziyaretçi kabul ediyor ve 1891’den bu yana tarihi eser sergiliyor. Dünyanın ve Avusturya’nın en önemli müzeleri arasında gösterilen Kunsthistorisches, Osmanlı eserlerine de yer vermiş. Osmanlı İmparatorluğu’nun gönderdiği hediyeler de bu müzede görücüye çıkmış. Müzede bin yıllık eserlerin yanı sıra genellikle 1450 yılı ile 1650 arasındaki eserler yer alır.

Müzede yer alan tarihi eserler Yunan ve Roma döneminden başlıyor. Ayrıca Mısır medeniyeti ile ilgili eserler de var. Madeni özelliğe sahip para koleksiyonları, Avrupa resim ve heykel sanatına dair eserler, dekoratif özelliğe sahip eserler sergileniyor. Müzenin kendisine ait bir de kütüphanesi vardır. Müze içerisine misafirler için kafe de bulunur.

Ziyaret saatleri: Pazar-Salı günleri 10:00-18:00, Perşembe 10:00-21:00, Pazartesi kapalı

Adres: Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien, Avusturya

Kunsthistorisches Museum Resmi web sitesi

Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum)

Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum)

Doğa tarihi müzenin içerisinde milyonlarca ( yaklaşık 30 milyon) eser var ve bütün eserlere bakmanız saatlerinizi alır. Geniş bir alana kurulan müze oldukça geniş bir arazide yer alır. 1800 başlarında yapılan müze 8700 metrekare bir alana sahiptir. Mineraller, göktaşları, dinozorlar, fosiller, balmumları ve binlerce hayvan çeşidi müzede bulunur.

Müzenin en ilginç bölümü ise göktaşları bölümüdür. Diğer ilginç bölüm dinozorlar bölümüdür. Bu iki bölüm ziyaretçi akınına uğruyor. Bunların dışında içi doldurulmuş hayvan figürlerinin bulunduğu bölüm de yine ziyaretçi akınına uğrayan bölümlerdendir. Viyana’da gezilecek yerler kategorisinde bu müze ilk sıralarda yer alıyor.

Ziyaret saatleri: Perşembe – Pazartesi 09:00 – 18:00, Çarşamba 09:00 – 20:00, Salı kapalı

Adres: Burgring 7, 1010 Wien, Avusturya

Viyana Doğa Tarihi Müzesi web sitesi

Karl Kilisesi (Kariskirche)

Karl Kilisesi (Kariskirche)

Hasta insanlara şifa verdiğine inanılan Aziz Karl Boromeo, Karl Kilisesinin sembol isimlerindendir. 1739 yılında inşaatı tamamlanan kilise dış mimarisi ve dış dekoru oldukça ilgi çekici özelliklere sahiptir. Yapı dönemin özelliklerini yansıtan kilise mimarisi Roma dönemini anımsatır. Yunan mimari izler de yine kilisede göze çarpan özelliklerdendir. Hristiyan kültürüne uygun dizayn edilen kilisede resimler mevcuttur ve ayrıca kutsal olduğuna inanılan heykeller de vardır. Kilisede göze çarpan en önemli özellik aşırı süslü olmasıdır. Sütunlar ve resimler tamamen el işçiliği ve devrin etkileyici mimarisini yansıtıyor. Hristiyanlarda kilisede konser vermenin herhangi sakıncası olmadığı için zaman zaman konser verilir. Vivaldi, Beethoven ve Mozart gibi klasik müzisyenlere ait parçalar konser eşliğinde veriliyor.

Adres: Karlskirche, Karlsplatz 10, 1040 Wien, Avusturya

Albertina Müzesi

Albertina Müzesi

Tarihi şehirlerden biri olan Viyana’da birçok müze var ve bu müzelerden biri de Albertina Müzesi’dir. Bu müzenin en önemli özelliği sanat müzesi olmasıdır. Grafik türü ve diğer tür eserleri barındıran müze dünyaca ünlüdür. Dünyanın birçok yerinden müzeyi görmeye gelenler buradaki eserleri merak ediyor.
Müzedeki yaklaşık olarak 65 bin çizgi sanat eseri var ve bu eserleri bir günde incelemek oldukça zordur. Ağaç baskısının yanı sıra taş baskı yöntemi ve gravür yöntemi, müzedeki sanat eserlerinin genel karakterini oluşturuyor.

Aslında bu müze ilk başta saray olarak inşa edilmiştir. Daha sonra saray müzeye dönüştürülmüş ve korumaya alınmıştır. Avusturya Hıristiyan kültürünü yansıtan müze, tarihe ışık tutuyor.
Müzede üç bölüme ayrılır ve bu bölümler farklı sanatçıların eserleri bulunuyor. İlk bölümde dünyaca ünlü ressamların eserleri yer alıyor. İkinci bölümde ise mimari alanda koleksiyon özelliğine sahip eserler sergileniyor. Üçüncü bölümde ise fotoğraflar sergileniyor. Bu üç bölümde tarihi özelliklere sahip eserlere ev sahipliği yapıyor.

Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Ulusal kütüphane olarak bilinen ve dünyanın en eski kütüphanelerinden biri olan Avusturya Ulusal Kütüphanesi 1368 yılı itibariyle kurulmuştur. Asırlık geçmişe sahip kütüphane günümüzde de en çok ziyaret edilen müzeler arasında yerini alır.

Avrupa ve Hıristiyan kültürünün bilgi bankası özelliğine sahip kütüphanede 12 milyon eser bulunuyor ve bu eserler günümüze kadar gelmiştir. Barok mimarisinin simgesi olan kütüphanenin mimari özellikleri de dikkat çekiyor. Salon tasarımı inşa edildiği yüz yılın izlerini taşıyor. El yazması eserlerin yanı sıra basma eserler de kütüphanede yer alır. Tiyatro, harita, portre, resim ve yazma kategorisinde milyonlarca eser kütüphanede bulunur.

Avusturya Parlamento Binası

Avusturya Parlamento Binası

Parlemento binası da bu bölgenin en eski yapılarından biridir. 19’uncu yüzyıl itibariyle inşa edilen bina ihtişamı ile dikkat çekiyor. Danimarka kökenli mimar Theophil Von Hansen eseri olan bina Yunan tarzı mimariye sahiptir. Bina girişine Yunan filozoflarının heykelleri konulmuş. Heykel kültürü Yunan kültürünün temelini oluşturur.

Demokrasi Yunanistan’dan çıkan bir düşünce akımıdır. Avusturya Parlamentosu da demokrasiyi benimser bu nedenle Yunan filozoflarının heykelleri bina önüne konulmuştur. Bunların dışında Sigmund Freud Müzesi, St. Peter Kilisesi, Leopold Müzesi, Mozart evi, Votiv Kilisesi, İspanya at okulu, Madan Tussaud Müzesi ve Veba Sütunu gibi tarihi eserler Viyana’da bulunur.

Donauturm (The Danibe Tower)

Donauturm (The Danibe Tower)

Viyana’yı yukarıdan seyretmek isteyenler için Donauturm en iyi seçeneklerden biridir. Şehrin en yüksek noktası olan bu yer 252 metre yüksekliğine sahip bir kuledir. Sadece Viyana değil, Avusturya’nın en yüksek noktası burasıdır. Kule Tuna Nehri yakınlarındadır ve muhteşem bir manzaraya sahiptir. 1960 yılında kurulmuştur. Kuleye çıkmak için asansör yapılmış ve asansör kullanılarak kulenin en tepesine çıkmak mümkündür.

Kelebekler Evi (Imperial Butterfly House)

Kelebekler Evi (Imperial Butterfly House)

Doğa ile iç içe olan ve kelebeklerin bir arada yaşadığı bu park, özel bir park gezisi isteyenlerin tercihidir. Gezilecek yerler içerisinde burası ilk sıralarda yer alır. Opera binasına yakın bir yerdir ve palmiye ağaçlarıyla bezenmiştir. Burada yüzlerce çeşit kelebek bulunuyor. Amazon ormanlarını andıran bir görüntüsü var.
Bu bölüm Hofburg Sarayı’nın bir bölümünde bulunuyor ve çiçeklerle bezenmiş. Şelaleler de ayrı bir güzellik katıyor. Çocuklara özel bölümler de ilgi görüyor. Kelebeklerle ilgili bilgilendirici bir pano da yer alıyor.

Viyana Şehri Parkı (Stadtpark)

Viyana Şehri Parkı (Stadtpark)

Viyana’ya özgü parklardan biri olan Stadtpark, İngiliz tarzı bir bahçeyi andırır. Bahçenin yapılış tarihi 1862’dir. Heumarkt – Parkring arasında bulunan park ziyaretçi akınına uğruyor. Gezinti alanı oldukça geniş olan parkın dinlenme bölümü de bulunur. Ayrıca parka özel gölünde güzelliği bir başkadır. Parkta klasik Avrupa kültürünün temsil eden heykeller yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu