Destinasyon

Polonya Gezilecek Yerler (En İyi 14 Yer)

Polonya’nın başkenti Varşova, Krakow ve Gdansk Polonya gezilecek yerler listesindeki destinasyonlardan sadece birkaçı. Liste, Torun, Olsztyn, Zakopane, Bialystok, Gdynia, Sopot, Szczecin, Lodz, Katowice, Lublin, Poznan, WroClaw olmak üzere uzayıp gidiyor. Mimarisiyle ortaçağ dönemini yansıtan şehirler, Polonya’yı daha da büyüleyici kılıyor. Polonya aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkelerinden biri ve bu da burayı ziyaret etmeyi değer kılmakta. 

Polonya Gezilecek Yerler

Polonya, çoğu insanın bilmediği veya henüz keşfetmediği çok sayıda gizli cevhere sahip. Polonya, tatil yerlerinden müzelere, macera parklarına, kaçış odalarına, çok sayıda anıt ve tarihi mekana kadar her şeye sahip. Malbork ve Wawel gibi eski aristokrat kalelerin yanı sıra sahilde, ormanlarda ve dağlarda büyüleyici doğa rezervleri bulunmakta. İşte Polonya gezilecek yerler listesi:

Varşova

Varşova

Parlak renkli evler ve binalar ile gri, komünist dönem konut komplekslerinin bir karışımına ev sahipliği yapan Varşova, aynı zamanda Warszawa olarak da biliniyor. Trajik bir geçmişe sahip olan şehir, adeta bir anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmuş ve Avrupa’nın popüler turizm merkezlerinden biri haline gelmiş. Başkent, Polonya’nın orta doğusunda, Vistula Nehri kıyısında, Masovian Ovası’nın kalbinde yer almakta. 

Şehir kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış. Kuzeyde görkemli Barok sarayları, kaleleri ve güzel Eski Kent’i bulabilirsiniz. Öte yandan güney, Orta Avrupa’nın en iyi şehir parklarından ikisine ve diğer cazibe merkezlerine ev sahipliği yapmakta. Şehrin doğu tarafı ise tam tersine, Naziler tarafından yok edilen zengin Yahudi mirasının kalıntılarından oluşuyor. Kısacası, Varşova tarih, güzellik ve modern mimariyi harmanlayan bir şehir. 

Polonya’nın başkenti, çok çeşitli mimariye ve gezi mekanlarına sahip. Eski ve Yeni Kentlerindeki restore edilmiş neoklasik tarzdaki yapılarla  Kültür ve Bilim Sarayı veya Marszańkowska Yerleşim Bölgesi gibi günümüzün simge yapılarını bir arada bulabilirsiniz. Bu binalara ve simgesel yapılara ek olarak, Varşova, Lazienki ve Ujazdowski Parkları gibi büyüleyici dış mekanlara ev sahipliği yapmakta.  

Varşova kışların çok soğuk yazların ise ılık geçtiği karasal iklime sahip. Bu nedenle şehri ziyaret etmek için en uygun zaman Nisan Eylül ayları arası. 

Katowice

Katowice

Polonya’nın güneydoğusunda yer alan Katowice, 17. yüzyılda siyasi çalkantılar nedeniyle sürgüne gönderilen Polonyalı aristokrasi mensupları tarafından kurulmuş. Bu nedenle şehir Polonya’nın büyüleyici geçmişi hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi içeriyor. 

Seyahatinizde, Katowice’nin her zaman Wilson Shaft Gallery, Zinc Rolling Mill, Nikiszowiec ve metalurji ve kömür madenciliği üreten diğerleri gibi bir sanayi merkezi olduğunu bileceksiniz. Aynı zamanda Polonya’nın en büyük bilimsel araştırma merkezlerinden birine ev sahipliği yapmakta. 

Katowice çok sayıda Avrupa Futbol Şampiyonasına ve FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yaptı ve bu etkinlik için Avrupa’nın her yerinden ve ötesinden ziyaretçi çekerek son yıllarda turizmde bir artışa yol açtı. Birçok nehre yakın coğrafi konumu ve ormanlara yakınlığı nedeniyle şehir sınırları içinde 100’den fazla çiçek çeşidi yetişiyor. Bu da onu şehri güzel bir cazibe merkezi haline getiriyor.

Lodz, kışları soğuk ve karlı, yazları ılık ve yağışlı geçen bir iklime sahip. Ortalama sıcaklık kışın derece ve yazın derece arasında değişiyor.

Lublin

Lublin

Hoşgörü şehri olarak bilinen ve Polonya’nın ilk üniversitesine ev sahipliği yapan Lublin, büyüleyici ve misafirperver bir şehir. O kadar güzel bir konuma sahip ki, birçok Polonya kasabasını ve şehrini keşfetmeniz için ideal bir yer. Eski şehir, yüksek, gotik tarzı binaları ve dar, dolambaçlı sokakları ile size belirgin bir ortaçağ hissi sunuyor. Ayrıca iyi vakit geçirmeniz için modern mağazalar, kafeler ve her yere dağılmış şirin restoranlar var.

Lublin, aynı zamanda Polonya’nın en çok kültürlü şehirlerinden biri olması ve kültürel çeşitliliğini tanıması ve takdir etmesiyle ünlü. Kasabada İtalyan, Çin, Tayland ve Meksika gibi çok sayıda farklı ülkeye ait restoran var.
Lublin şehri ılıman bir iklime sahip. Kışın ortalama sıcaklıklar yaklaşık -1 °C, yazın ise ortalama sıcaklıklar yaklaşık 20 °C civarında.

Krakow

Krakow

Krakow yaklaşık 460.000 nüfusuyla Polonya’nın yedinci büyük şehri ve ülkenin en önemli kültür merkezlerinden biri.

Tarihi şehir merkezi bölgesi, birkaç yüzyıla yayılan mimari tarzların eklektik bir karışımına sahip. Çeşitli dönemlerden tarihi yapılar, sürekli büyüyen yaya alanları ve büyük kültür merkezleri ağını kullanarak özgürce dolaşabileceğiniz canlı modern yapılarla iç içe geçmiş.       

Polonya gezilecek yerler listesindeki diğer bir şehir olan Krakow, çok sayıda tarihi simgesel yapının yanı sıra antika mekanlara sahip. Şehir, akıcı İngilizce ve Fransızca konuşan cana yakın sakinlerinin yanı sıra temiz ve güvenli ortamı nedeniyle ziyaretçileri cezbetmekte.

Pek çok tarihi simge yapısı nedeniyle Krakow, tarih meraklıları için ideal bir destinasyon. Şehir surları, Krakow’un birçok eski ve tarihi alanından biri. Bunun yanı sıra Krakow’da bugün hala kullanımda olan iki tarihi katedral de bulunmakta.

Zakopane

Zakopane

Zakopane, Ukrayna sınırıyla Karpat Dağları yakınında yer almakta. Yaklaşık 13.000 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Varşova’ya yaklaşık 320 kilometre uzaklıkta. Şehir, kış sporları destinasyonu olarak büyüyor ve burada ilk kayak yarışı 1902’de yapıldı. Zakopane bu nedenle yürüyüşçüler, kayakçılar, snowboardcular ve hatta dağcılar için popüler bir turistik yer.

Zakopane, sevimli ahşap mimarisi, doğal güzelliği ve karlı kış manzarasıyla öne çıkıyor. Kent, her yıl sakinliğinin ve güzelliğinin tadını çıkarmaya gelen gezginleri kendine çeken harika bir kış yolları ağına sahip.

En ünlü turistik yerleri ise  Kutsal Dağ, Fırın Meydanı ve Kazimierz mahallesi. Yakınlarda heyecan verici deneyimler yaşayabileceğiniz birçok kayak merkezi sayesinde Zakopane, dünyanın dört bir yanındaki turistler için popüler bir kış sporları tatil yeri haline geldi. Zakopane’de kış aylarında ortalama sıcaklık -2 santigrat derece olarak görülmekte. Kayak sezonu her yıl Ocak’tan Nisan’a kadar sürmekte. 

Lodz

Lodz

Lodz 278.371 nüfusu ile Polonya’nın en büyük şehri olma özelliğine sahip. Lodz, hem Polonya’da hem de Avrupa’da önemli bir kültür merkezi. 

Tekstil üretimi ve ticaretinin önemli bir merkezi olan Lodz şehri, yüzyılı aşkın bir süredir Polonya’nın en önemli şehirlerinden biri olmuş. Çok kültürlü mirası sayesinde, aynı zamanda ziyaret edebileceğiniz çok sayıda cazibe merkezine sahip bir şehir. Bunlar arasında Sanat Koleksiyonu Müzesi, Arkeoloji ve Etnisite Müzesi, Eski Şehir Pazar Meydanı, Tower Hall ve Astroland eğlence parkı bulunmakta.

Lodz’da yabancıların katılabileceği, karnavallara çok benzeyen geçit törenleri gibi pek çok etkinlik gerçekleşiyor. Lodz, mükemmel yemekleri olan çeşitli restoranlara sahip. Lodz’da yıl boyunca çok farklı temalara sahip çeşitli geçit törenleri düzenlenmekte. İlkbahardaki Paskalya Geçit Töreni, çocuklar için müzik ve el işleri içeren, aile dostu etkinlikler bunlardan bazıları. Lodz’da kış, yılın zamanına ve bölgeye bağlı olarak ılık veya karlı olabiliyor. Aynı şey, bir gün çok sıcak ve ertesi gün serin olabilen yazlar için de geçerli.

Torun

Torun

Torun, Polonya’nın kuzeyinde, yaklaşık 200.000 nüfusa sahip bir şehir. Almanya’nın Berlin kentine çok da uzak olmayan bu muhteşem ortaçağ şehri, çok çeşitli cazibe merkezlerine sahip. Güzel bahçeler, neoklasik mimari ve zengin tarihin hepsi tek bir yerde toplanmış. 

Eski Torun, Arnavut kaldırımlı sokakları ve antika binaları ile büyüleyici. Mimariyle ilgileniyorsanız, burası Polonya’da 2. Dünya Savaşı öncesi yapıları hala görebileceğiniz birkaç yerden biri.

Torun’da, ziyaretçilerin Orta Çağ’dan günümüze silahlar hakkında bilgi edinebilecekleri Silah ve Zırh Müzesi bulunmakta. Ayrıca burada Copernicus’un Orta Çağ evini ziyaret edebilir ve evren hakkında bazı inanılmaz gerçekleri öğrenebilirsiniz. Dilerseniz 1,5 metre yüksekliğindeki mimari manzaraya sahip olan Eğik Torun Kulesi’ne hayran kalabilirsiniz.

Sopot

Sopot

Sopot, 13. yüzyılda kurulmuş ve Baltık Denizi kıyısında yer alan, zengin tarihi olan eski bir şehir. Hem deniz hem de şehir tatiline elverişli olmasıyla Polonya gezilecek yerler arasında en popüler destinasyonlardan biri. Sopot’taki sahil şeridi, aynı zamanda jetski, parasailing vb. su sporları için popüler bir destinasyon..

Sopot, sahil yürüyüşleri ve Crooked House gibi turistik gezilerden Monte Cassino gibi yerlerdeki gece hayatına kadar pek çok eğlence fırsatı sunan canlı bir şehir. Ayrıca, birçok önemli tarihi eser ve sanat mekanı da dahil olmak üzere, şehir içinde ziyaret edilebilecek birçok ilgi çekici yer var.

Sopot daha yüksek sıcaklıklara sahip kıyı bölgelerine yakınlığı nedeniyle ılıman iklime sahip. Bu nedenle Sopot’ta yaz, Mayıs sonundan Eylül başına kadar sürüyor.

Gdynia

Gdynia

Gdynia, Baltık Denizi kıyısında ve Gdansk’ın karşısında yer alıyor. Polonya’nın dördüncü büyük şehri olan Gdynia, Orta Çağ’dan beri bir deniz ticareti ve gemi inşa geleneğine sahip. Tersaneler ve büyük sanayi tesisleri onu Polonya’nın en önemli sanayi şehirlerinden biri yapmakta. Gdynia, güzel sahil şeridi, kaliteli okulları ve nefes kesici mimarisiyle de biliniyor. 

1795’ten kalma bir barok kilise ve 1810’dan kalma beyaz bir neoklasik ev, görülmesi gereken ender sanat eserleri ve mimari harikalar arasında. Polonya’nın en kalabalık ikinci şehri, müzeler, anıtlar, plajlar ve kalelerin yanı sıra size geleneksel Polonya yemekleri sunan restoran ve kafelere sahip.

Gdynia, çoğunlukla ılıman olan çeşitli bir iklime sahip. Böylece yılın herhangi bir zamanında burayı ziyaret edebilirsiniz.

Wroclaw

Wroclaw

Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Wroclow, Polonya’nın dördüncü büyük şehri ve çok fazla kültürü bünyesinde barındırıyor. Krakow güneyde, Varşova ise batıda. Yaklaşık 303 kilometrekarelik bir alana sahip, Varşova ve Krakow’dan sonra ülkenin en yoğun yerleşimli üçüncü şehri.  Kültür ve tarihle dolu Wroclow aynı zamanda Avrupa’nın en iyi müzelerinden ve sanat galerilerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Eski Şehir bölgesi, kafeler, barlar, restoranlar ve alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkanlarla dolu, gezginler ve turistler için en popüler yerlerden. Pazar Meydanı, Avrupa’nın en büyük alanlarından biri. Meydan yakınındaki 2. Dünya Savaşı öncesi yapıları ise ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Kısa bir yürüyüş ile Eski Belediye Binası ve Aziz Mary Magdalena Kilisesi gibi birçok tarihi yeri de görebilirsiniz. 

Polonya’nın Wroclaw şehri Batı Avrupa ikliminden etkilenmekte. Sıcaklık kışın soğuk, yazın ise sıcak. Bu nedenle şehre gelmek için en iyi zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arası.

Gdansk

Gdansk

Gdansk, Baltık Limanı’nın batı ucunda yer alıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra şehir 17. yüzyıldan kalma yapıları sayısız örnek niteliğindeki turistik cazibe merkezi, lüks konaklama birimleri ile büyüleyici bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Bu tarihi yeri ziyaret etmek ve Polonya atmosferinin gerçek özüne hayran olmak, Polonya’yı ziyaret ettiğinizde olmazsa olmazlarından.

Gdansk, bakımlı yemyeşil parklar, halka açık alanlar, çok sayıda katedral ve anıtlarıyla gezginlerin ilgisini çekecek büyüleyici bir tarihle süslenmiş doğal bir güzelliğe sahip. 

Gdansk’ta gezilecek çok yer var. İkinci dünya savaşı müzesini ziyaret ederek savaş teçhizatına ve eski araçları görebilirsiniz. St. Mary kilisesi, kraliyet yolu ve sahil kıyıları da gezilecek diğer yerler arasında.

Sadece bu değil, deniz paraşütü veya jet ski gibi heyecan verici plaj aktivitelerinden ulusal müze ve Artus sarayındaki miras turizmine kadar çok sayıda aktivite bulabilirsiniz. Ayrıca uzun pazarda egzotik hediyelik eşyalar ve antikalar için alışveriş yapabilir ve aynı zamanda görkemli Polonya mutfağının tadını çıkarabilirsiniz.

Bialystok

Bialystok

Bialystok şehri, Podlaskie Voyvodalığının eyalet başkenti ve yaklaşık 240.000 kişilik bir nüfusa sahip. Bialystok’un yaklaşık 95 yaşında olduğunu ve 1920’de kurulduğunu da bilmek gerekir. Zengin tarihi ve hayran kalacağınız yüzlerce yıllık mimarisi ile “Polonya şehirleri arasında inci” olarak biliniyor. Buradaki kültürün zengin olduğunu, Yahudi dini yaşamında uzun bir geleneğe ve şehrin her yerinde görülen sanata sahip olduğunu görebilirsiniz.

Polonya’nın kuzeydoğusunda yer alan bu şehir, çekici mimarisi ve kültürel mirasıyla tanınıyor. Aynı zamanda yerel fırınında pişirilen bialys ile ünlü. Aynı zamanda 1410 savaşı da dahil olmak üzere birçok tarihi savaşın yapıldığı yer. Orada Opera Binası’nı ziyaret etmek veya Etnografya Müzesi’nde Polonya kültürü hakkında bilgi edinmek gibi yapılacak birçok farklı şey var. Doğal güzelliğin mükemmel bir örneği olan Góra Krzysztoporów’a yakınlığı ile de outdoor tutkunları için harika bir yer.

Bialystok, nemli bir karasal iklim kuşağına sahip ve dört mevsimi yaşar – bahar kısadır ve yaz aylarında yağmur yağar. Ortalama yaz sıcaklığı 21C’dir ancak sıcaklıkların bazı günlerde 30C’yi aştığı bilinmektedir.

Szczecin 

Szczecin 

Kuzeybatı Polonya’daki en büyük şehir  350.000’den fazla nüfusa sahip. Şehir, Polonya’nın başkenti Varşova’nın güneydoğusunda iki kola ayrılan ve Almanya’dan güneye doğru uzanan Oder Nehri’nin birkaç adasında yer almakta. Baltık Denizi’nde önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Güzelliği, mimari çeşitliliğinde yatmakta. Gökdelenler, lüks oteller veya sade dış mimariye sahip s modern binalar, Szczecin’in Polonya’nın en tanınan şehirlerinden biri olmasına yardımcı olmuş.

İlgi çekici yerleri arasında tarihi anıtlar bulunuyor. Bu nedenle tarihle ilgileniyorsanız, şehrin Liman Kapısı, Polonyalılar Anıtı ve çok daha fazlası gibi sunabileceği çok şey var. Ayrıca Waly Chrobrego Promenade, St. James Katedrali gibi size büyülü bir atmosfer yaratacak yerleri ziyaret ederek şehrin mimarisini deneyimleyebilirsiniz. Güzel Szczecin şehrinde hem turistler hem de bölge sakinleri için pek çok aktivite mevcut. Haziran’dan Kasım’a kadar kendinizi şımartabileceğiniz bu etkinliklerden bazıları; Warta nehrinde tekne gezileri, katamaranla yelken, doğal havuzda yüzme veya balinaları izlemek.

Poznan

Poznan

Poznan, idari başkent olmasının yanı sıra ülkenin önemli ticaret merkezlerinden biri. 18. yüzyılın sonlarından itibaren bir sanayi merkezi olarak gelişen Poznan, ayrıca “Polonya’nın mücevheri” olarak anılıyor. Avrupa’daki ilk kömür madenleri 1785’te bu bölgede açıldı. Poznan’ın eski şehri, ortaçağ mimarisi ile modern binaların eklektik bir karışımını bir arada sunmakta.

Poznan’da, Stary Rynek meydanının çevresindeki Tarihi Merkez gibi ziyaret edilecek birçok ilginç yer var. Ayrıca Arkeoloji Müzesini veya Poznan halkının çok kültürlü yaşamı hakkında bilgi veren Etnografya Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Polonya hem deniz hem de kıta özellikleri ile ılıman bir iklime sahip. Yazları sıcak ve yağışlı iken kış ayları sıklıkla soğuk ve karlı geçmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu