Keşfet

Namibya Milli Parkları

Afrika’nın biyolojik çeşitliliği açısından en zengin ülkelerinden biri olan Namibya, ünlü Etosha Ulusal Parkı veya Nkasa Rupara Ulusal Parkı gibi büyük milli parklardaki etkileyici vahşi yaşamıyla ziyaretçilerini kendine çekiyor. Ancak insanları heyecanlandıran sadece vahşi yaşam değil, bundan çok daha fazlası.

Namibya Milli Parkları

Namibya’da en az 13,8 milyon hektarlık bir alanı koruyan ve özel rezervler ve ortak koruma alanlarıyla ülkenin %43’ünü kaplayan toplam 20 milli park bulunmakta. Namibya’da doğayı korumaya oldukça önem veriliyor. Bu sayede Namibya, son 150 yılda avlanma ve yerleşime rağmen hala Afrika’daki en zengin hayvan türlerine sahip ülkelerden biri.

Etosha Ulusal Parkı: Çölün Ortasında Pembe Flamingolar

Etosha Ulusal Parkı
Etosha Ulusal Parkı

Etosha Ulusal Parkı, Namibyanın en eski milli parklarından biri. Burası Afrika’daki en çekici ve aynı zamanda en önemli doğa rezervlerinden arasında yer alıyor. Her yıl dünyanın birçok ülkesinden on binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmekte. 22.000 km²’den fazla bir alanda, ziyaretçiler büyük hayvan sürülerini yakından gözlemleyebilme imkanına sahip. Ancak bu milli parkla ilgili tek büyüleyici şey bu değil: tür açısından zengin ağaçları ve çalıları ile geniş, parıldayan beyaz manzara da bu parkı çok özel bir yer yapıyor.

Milli parkın kalbinde yer alan gri tuz deltası, bugün Etosha Milli Parkı’ndaki çok sayıda hayvan için bir yuva ve beslenme yeri olarak hizmet vermiş. Bu çöl benzeri bölgedeki yağışın yılda sadece 400 ila 450 milimetre olması ve bu nedenle bölgenin aşırı derecede kuru ve çorak olması, hayvanların örneğin çok geniş milli parklardan çok daha iyi gözlemlenebilmesini sağlıyor. Ancak Kasım ve Mart ayları arasındaki yağmur mevsiminin de özel bir yanı var. Şu anda, benzersiz bir doğal manzara sağlayan sayısız pembe flamingolar da dahil olmak üzere birçok dört ayaklı arkadaş ve sayısız kuş buraya çölün ortasına çekiliyor. Afrika’ya özgü fillere, gergedanlara, aslanlara ve çoğunlukla su birikintilerinde bulunan diğer vahşi hayvanlara hayran kalabileceğiniz Etosha Ulusal Parkı’nda Safari turu da yapabilirsiniz.

Namib Sossusvlei: Uçsuz Bucaksız Çöl Manzaraları

Namib Sossusvlei: Uçsuz Bucaksız Çöl Manzaraları
Namib Sossusvlei: Uçsuz Bucaksız Çöl Manzaraları

Sossusvlei, Namib Çölü’nün güney kesiminde yer alıyor ve benzersiz manzarasıyla ziyaretçileri nasıl memnun edeceğini bilen Namib Naukluft Ulusal Parkı’nın bir parçası. Sossusvlei, esas olarak çevredeki pitoresk kum tepeleri nedeniyle diğer tuz deltalarından farklı olan bir tuz-kil deltası. Özellikle gün doğumu ve gün batımında çok popüler bir fotoğraf motifi olan kum tepelerinin güçlü turuncu rengi, aşırı yüksek demir içeriğinden kaynaklanıyor. Ayrıca güneşin konumuna bağlı olarak bazen pembeden koyu kırmızı tonları arasında değişen renkleriyle görsel bir şölen sunuyor. Ancak, yaklaşık 50.000 km²’lik alanıyla Namibya’daki en büyük doğa koruma alanı olan Namib Naukluft Milli Parkı’nı ziyaret etmenin çok daha fazlası var. Bu rüya gibi milli park sadece tutkulu fotoğrafçıların değil, spor tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Çünkü 2.000 metre yüksekliğe ulaşan engebeli Naukluft dağları, engebeli yamaçları, derin geçitleri ve kısmen yeşili ile sizi çeşitli yürüyüşlere davet ediyor. Burada en bilineni, Güney Afrika’nın en zorlu yürüyüş parkurlarından biri olan 120 kilometre uzunluğundaki Naukluft Yürüyüş Parkuru. Burada ayrıca zebralar, babunlar, sırtlanlar, bahar kuşları ve pelerin tilkileri gibi bazı hayvanlar da var, ancak bunlar oldukça nadir görülüyor.

İskelet Sahili: Atlas Okyanusu ve Çölün Eşsiz Manzarası

İskelet Sahili: Atlas Okyanusu ve Çölün Eşsiz Manzarası

Skeleton Coast Ulusal Parkı, Namib Çölü’nün Atlas Okyanusu ile birleştiği eşsiz bir konumda yer alıyor. İlk olarak doğal çeşitliliği ya da etkileyici yaban hayatı nedeniyle değil, burada sahillere vurmuş çok sayıda gemi enkazı nedeniyle popüler hale geldi. Ancak 16.500 km²’lik bir alanı kaplayan bu milli park filler, gergedanlar, çöl aslanları, kahverengi sırtlanlar, çakallar, zürafalar, foklar, antilop ve zebralar dahil olmak üzere gözlemlenecek çok sayıda vahşi hayvana ev sahipliği yapıyor. Bu bölgeyi bağımsız olarak keşfetmek isteyen ziyaretçiler parkın güney kısmına serbestçe erişebiliyor; ancak kuzey bölümünün bazı kısımlarına gezmek isteyenler bunu rehberli bir turun parçası olarak yapmalı.

Waterberg Ulusal Parkı: Zengin Bitki ve Hayvan Popülasyonu

Waterberg Ulusal Parkı: Zengin Bitki ve Hayvan Popülasyonu
Waterberg Ulusal Parkı: Zengin Bitki ve Hayvan Popülasyonu

Waterberg Plateau Ulusal Parkı, 25 farklı nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara ve 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Güney Afrika’nın tür açısından en zengin bitki örtüsü alanlarından biri olarak kabul edilen bu milli park, yaklaşık 40.500 hektarlık platoya yayılmış. Ayrıca park içerisinde lüks konaklama yerleri ve çeşitli yürüyüş yolları yer alıyor. İster rehber eşliğinde isterseniz de tek başınıza yapabileceğiniz yürüyüşte 90’dan fazla memeli, 200’ün üzerinde kuş türü ve 500’e yakın farklı bitki türü keşfedebilirsiniz.

Bwabwata Ulusal Parkı: Macera Dolu Safari

Bwabwata Ulusal Parkı: Macera Dolu Safari
Bwabwata Ulusal Parkı: Macera Dolu Safari

2002’den bu yana, kuzeydoğu Namibya’daki Bwabwata Ulusal Parkı, iki eski doğa koruma alanı olan Caprivi Game Park ve Mahango Game Park’a ev sahipliği yapıyor. Çitin olmaması nedeniyle buradan geyikler ve vahşi hayvanlar rahatlıkla geçebiliyor. Bu nedenle çok çeşitli bitki örtüsüne sahip bu milli park, hayvan safarileri için en popüler yerlerden biri. Buradaki en popüler kısım nehir kıyısıdır, çünkü burada “Beş Büyükler” olarak adlandırılan aslan, fil, bufalo, gergedan ve leoparı görebilirsiniz. Ancak Namibya’nın yaban köpekleri, su aygırları, timsahlar, yaban domuzları ve çeşitli su kuşlarını da burada görmek mümkün.

Namibya’daki etkileyici doğa rezervleri

Namibya’daki en güzel milli parklardan ilk 5’i sizin için yeterli değil mi? O zaman Namibya geziniz sırasında kesinlikle görülmeye değer diğer doğa rezervleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Tsau Khaeb Ulusal Park: Tsau Khaeb vahşi yaşamından ziyade  zengin bitki popülasyonu ile öne çıkıyor. Ancak şanslı ziyaretçiler birkaç türle karşılaşma imkanına sahip. Antilop, yaban domuzu, leopar, çakal, kahverengi sırtlan ve hatta çita görebilirsiniz. Karşılaşılabilecek daha küçük canlılardan bazıları ise Afrika yaban kedisi, yarasa kulaklı tilki ve pençesiz su samurlarıdır.
  • Mudumu Milli Parkı: Mudumu Ulusal Parkı, Namibya’nın kuzeydoğusundaki Caprivi Şeridi’nde yer alıyor. Batıda Kwando Nehri ile sınırlanan park fil, bufalo, zebra ve diğer birçok hayvana ev sahipliği yapmakta.  Park ayrıca 400’den fazla kuş türüyle kuş gözlemcilerinin de ilgisini çekiyor.
  • Kaudom Vahşi Yaşam Parkı: Kaudom Vahşi Yaşam Parkı, Namibya’daki en vahşi ve en bozulmamış doğa rezervlerinden biri. Oraya vardığınızda, ntilop, zürafa ve leopar gibi çok sayıda hayvan türünü görebilirsiniz.
  • Cape Cross Seal Kolonisi: Bu bölgenin, Namibya ve Güney Afrika kıyılarındaki kürklü fok kolonisinin en büyük ve en bilinenlerinden birini koruduğu söyleniyor. Burası özellikle fokların doğum yaptığı Ekim ve Kasım aylarında görülmeye değer.
  • Fish River Kanyonu: Yaklaşık 160 kilometre uzunluğu, 27 kilometre genişliği ve 550 metre derinliği ile dünyanın en büyük ikinci kanyonu ve Güney Namibya’nın en popüler doğa manzaralarından biri. Air-Ais Hot Springs Spa’daki benzersiz şekilli kanyonlar ve kaplıcalar, unutulmaz bir konaklama geçirmenizi sağlıyor.

Rehberli turlar ve yasak alanlar hakkında

Namibya’nın muazzam vahşi yaşamı, çeşitli hayvan ve bitki türlerinin koruma altına almanın ne kadar önemli olduğunu tek başına gösteriyor. Ancak bu tek başına nesli tükenmekte olan hayvan türlerini yok olmaktan kurtarmak için bazı milli parklarda rehber eşliğinde ziyaret edilebilecek alanlar var. Bu nedenle, seyahate çıkmadan önce ilgili milli parkın düzenlemeleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Etkileyici manzaraya ve yaban hayatına zarar vermemek için korunan alanların kurallarına sıkı sıkıya uymak da önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu