Destinasyon

Estonya Gezilecek Yerler (En İyi 21 Destinasyon)

Kuzey Avrupa’da bulunan Estonya gezilecek yerler bakımından zengin olmasının yanı sıra büyüleyici bir tarihe sahip. Avrupa’nın en az nüfusa sahip ülkelerinden biri olan eski Sovyet devleti, ortaçağ şehirleri, büyüleyici ormanları ve puslu bataklıklarıyla gerçek hayatta bir peri masalı ortamı gibi. 

Estonya Gezilecek Yerler

Doğusunda Rusya ve güneyinde Letonya olmak üzere batı ve kuzey sınırlarında Finlandiya Körfezi’ne komşu olan Estonya, Sovyetler Birliği’nden ayrılıp kendi para birimini çıkaran ilk ülke olma özelliğini taşıyor. Estonya’nın büyük bir kısmı ormanlık alanlarla kaplı. İrili ufaklı 1400’den fazla göl, manzarasını noktalıyor. Ülkeyi daha yakından tanımak isterseniz Estonya gezilecek yerler listesini inceleyebilirsiniz.

Tallin

Tallin

Estonya gezilecek yerler listesinde ilk olarak Baltık denizinin kıyısında yer alan başkent Tallin bulunuyor. Arnavut kaldırımlı yolları ve tarihi havasını koruyan bir yapı olan Toompea Kalesi, Estonya’nın Tallin şehrinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Tarihi 9. yüzyıla kadar dayanan kale çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor. Kuzey Avrupa’nın günümüze kadar en iyi korunmuş ortaçağ şehri olarak bilinen Estonya’nın başkentinin diğer turistik destinasyonları arasında en eski eczanelerinden biri olan Raeapteek, 14. yüzyıldan kalma Belediye Binası ve Alexander Nevsky Katedrali yer alıyor. Tallin Belediye Binasını ve Gotik kemerleri gezdikten sonra Eski Kent’in geri kalanında dolaşarak Patkuli seyir terasından kartpostalları andıran manzarayı izleyebilirsiniz. Burada gezerken ayrıca zamanda yolculuk yapıyor gibi hissedebilirsiniz.

Tartu

Tartu

Estonya’nın güneydoğu bölgesinde yer alan Tartu, ülkenin ikinci büyük şehri. Estonya’nın başkenti Tallinn’in 180 kilometre güneyinde yer alan şehir 38,8 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 

Estonya’nın finans ve siyasetinin odak noktası olan Tallinn’in aksine Tartu, kendisini bir kültür ve eğitim merkezi olarak ayırıyor. Şehir, Estonya’nın en prestijli ve eski yüksek öğrenim kurumu olan Estonya Tartu Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmakta. Ayrıca Estonya’nın en büyük iki gölünü birbirine bağlayan Emajogi Nehri Tartu’dan geçiyor.

Buradaki en ilgi çekici yerler arasında “çorba kasabası” olarak bilinen Supilinn yer alıyor. Bu mahalledeki sokaklar, Patates, Fasulye ve Bezelye sebze isimleriyle adlandırılmış. Bölge aynı zamanda turistler için popüler bir cazibe merkezi olan Emajogi Nehri’nin bitişiğindeki sokaklarda sıralanan eski ahşap evlere de ev sahipliği yapıyor.

Narva

Narva

Narva Rusya sınırında yer alan bir sahil beldesi. Burada Estonya’nın doğu ucunda yer alan, Estonya ve Rusya arasında doğal bir sınır görevi gören nehre bakan Hermann kalesi yer alıyor. Bu kalenin yakınında, doğal kaplıcaların bolluğu ve yaz aylarında ziyaretçi çeken geniş bir kumsal ile tanınan popüler tatil beldesi Narva-Jõesuu yer almakta.

Rus ve Estonya kültürlerinin birleştiği Narva’ya Tallin’den trene binerek kolayca ulaşabilirsiniz. Şehirden sadece bir mesafede, 7,5 km’lik bir kumsal ve sakin spa merkezleri bulabilirsiniz. Bölgedeki ilk spa olan Narva-Jõesuu, 19. yüzyılda kurulmuş ve bugüne kadar pek çok tatilcinin favori tatil yeri olmaya devam ediyor. Bir zamanlar Avrupa’da Barok mimarisinin önemli bir örneği olan Narva, İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gördü ve ardından kapsamlı bir yeniden inşa çalışması gerektirdi.

Parnu

Parnu

Parnu Nehri ile Riga Körfezi’nin birleştiği noktada yer alan Parnu şehri popüler bir tatil beldesi. Pek çok Estonyalı’nın yaz tatillerini burada geçirmeyi tercih etmesi nedeniyle genellikle “yaz başkenti” olarak anılıyor. Parnu’nun ana çekiciliği, ince, beyaz kumların bulunduğu plajları.

Yaz mevsiminde şehir, su parkları, kaplıcalar, yürüyüş, bisiklet ve paten parkurları gibi ziyaretçilerin eğlenebileceği çeşitli aktivitelerle canlanıyor. Tallinn’in 127 km güneyinde yer alan Parnu, eğlence ve macera arayanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.

Viljandi

Viljandi

Viljandi, Estonya’nın güneyinde, başkent Tallinn’e 160 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şehir 2.600 yıl öncesine dayanan zengin bir tarihe sahip. Viljandi Kalesi buradaki en önemli cazibe merkezlerinden biri. Ancak Viljandi’yi ziyaret etmek için en büyük nedenlerden biriyse her Temmuz ayında düzenlenen yıllık halk müziği festivali. Festivale her yıl çok sayıda turist katılıyor. 

Viljandi Şehri ayrıca Viljandi Müzesi, Olustvere Manor Parkı ve Aziz John Kilisesi gibi görülmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapıyor. Güney Estonya ormanlarının arasında yer alan Viljandi kasabası, gölü ve ahşap evleriyle doğa ve kültür turu severler için ideal bir destinasyon.

Haapsalu

Haapsalu

Başkentten 120 kilometreden daha kısa bir mesafede bulunan bu huzurlu küçük kasaba, kaplıca uygulamaları merkezi olarak zengin bir tarihe sahip. Geçmişte, Rus soyluları arasında yaz tatilleri için tercih edilen bir destinasyondu. Günümüzdeyse Haapsalu, çeşitli uluslararası festivallere ev sahipliği yapıyor.

Haapsalu, dar sokakları, yemyeşil doğası ve şirin ahşap evleriyle övünen hoş bir görünüme sahip. Pastoral kıyı şeridinde, Estonya’nın en güzel ahşap yapılarından biri olan Kuursaal bulunuyor. Ayrıca Haapsalu, köklü spa kültürüyle tanınıyor. Haapsalu’nun çamur kaplıcası ilk olarak 1825’te halka açıldı ve şehir için uluslararası bir cazibe çağı başlattı. Sakin atmosferi, yürüyüş, piknik ve yelken gibi açık hava etkinliklerinin yanı sıra dinlendirici kaplıcalarıyla Haapsalu özellikle romantik çiftler ve aileler tarafından tercih ediliyor.

Valga ve Valka Kasabaları

Valga ve Valka Kasabaları

Letonya sınırıyla ikiye bölünen Valga- Valka kasabası Estonya gezilecek yerler listesinize kesinlikle eklemeniz gereken destinasyonlar arasında. Şehrin zengin tarihi ve kültürel çeşitliliği onu eşsiz ve unutulmaz bir deneyim haline getiriyor. Valga’nın 1865’te inşa edilen Belediye Binası, yarı kırma tavana, küçük kulelere ve çatı pencerelerine sahip. 1816 yılında inşa edilen ve şehir merkezinde bulunan Jaani Kilisesi, yumurta şeklinde özgün bir kat planına sahip. Bu nedenle kiliseyi Estonya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Valga Müzesi, şehrin geçmişini keşfetmek için mükemmel bir kaynak. Askeri Tema Parkı ise nakliye araçları, tanklar ve çok çeşitli silahlar dahil olmak üzere şaşırtıcı bir askeri araç koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Otepaa

Otepaa

Güney Estonya tepeleri ve vadilerinde yer alan Otepaa kasabası, popüler bir kış destinasyonu. Lüks spa otelleri ve restoranları bulunan bu rahat kış tatil beldesinde kayak, paten ve snowboardun tüm çeşitlerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yaz aylarında Otepää tabiat parkının patikalarında yürüyüş yapabilir, engebeli tepelere ve göllere, dolambaçlı köy yollarına ve küçük nehirlere hayran kalabilirsiniz. Yakındaki Pühajärve, Estonya’nın en büyük göllerinden biri ve vahşi doğada sakin bir hafta sonu kamp gezisi için ideal.

Otepää her şeyden önce bir kayak merkezi olarak bilinir ve burada kros ve yokuş aşağı kayağın yanı sıra snowboard ve snowtubingin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Otepää’da tatil yaparken, günlük bir antrenman seansı sırasında Olimpiyat madalyalı sporculara rastlayabilirsiniz. Sporculardan romantik ruhlara ve fotoğrafçılara kadar bu sakin küçük kasaba pek çok kişi tarafından sevilir.

Orta Estonya

Orta Estonya

Estonya’nın merkezinde yer alan Järvamaa ve Raplamaa ilçeleri, bozulmamış doğal manzaraları, tarihi ve çok yönlü kültürel mirası nedeniyle Estonya gezilecek yerler arasında bulunuyor. 

Orta Estonya’daki Toosikannu Resort’ta, yaban hayatı izleme parkının yanı sıra ülkenin en büyük Geyik Vahşi Yaşam Parkı yer almakta. Ayrıca burada doğayla iç içe bir deneyim yaşamak isteyenler için birçok yürüyüş parkuru mevcut. 

Estonya’daki tek iki kuleli kırsal kilisenin bulunduğu Rapla’da etkileyici mimari yapıları keşfedebilirsiniz. Estonya’nın cam başkenti olarak bilinen Järvakandi’deyse, bir cam ustasının eski konutunda yer alan Cam Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Vigala Nehri üzerindeki yüzen köy ise Orta Estonya’daki en ilgi çekici yerlerden.

Hiiumaa Adası

Hiiumaa Adası

Estonya’nın en kuzeydeki adası ve Estonya gezilecek yerler listesindeki doğal güzelliklerden biri olan Hiiumaa, Baltık Denizi kıyısında yer alıyor. Adaya Tallinn’den uçakla veya anakaradaki kıyılardan feribota binerek ulaşabilirsiniz.

Hiiumaa, sakinliği sevenler  için popüler bir turizm merkezi. Adada çok sayıda tarihi deniz feneri bulunmakta. Bunlardan en bilinenleri 19. yüzyıldan kalma Tahkuna Deniz Feneri.

Tarihi dokusunun yanı sıra Hiiumaa, rahat atmosferi ve zengin mutfak ortamıyla da tanınmakta. Ada, lezzetli balık ve deniz ürünleri nedeniyle 2011 yılında en iyi yemek turizmi destinasyonu olarak aday gösterildi.

Saarema Adası

Saarema Adası

Estonya’nın en büyük adası olan Saaremaa 8 bin yıllık bir tarihe sahip. Var olduğu süre boyunca birçok kez el değiştirmiş ve Danimarkalılar, İsveçliler, Almanlar ve Ruslar tarafından yönetilmiş. Başkent Kuressaare ziyaret edilecek en popüler yerlerden biri. Görülmesi gereken diğer önemli destinasyonlar arasında Orta Çağ’dan kalma taş kiliseleri, Maas Kalesi harabeleri, Sõrve deniz feneri, Mihkli Çiftlik Müzesi ve Kuressaare Eski Kenti yer alıyor.

Saarema adası ılıman iklimi ve kireççe zengin toprağı sayesinde çok çeşitli flora ve faunaya ev sahipliği yapıyor. Eğer bir doğa tutkunuysanız binlerce göçmen kuş ve yabani orkideye ev sahipliği yapan Viidumäe Tabiatı Koruma Alanı’nı ve Viidumäe Ulusal Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Heyecan verici yerler arasında ünlü Kaali krater alanı, Panga kayalıkları ve Järve plajı da bulunuyor.

Kuressaare Piskoposluk Kalesi

Kuressaare Piskoposluk Kalesi

1380’lerden beri, Kuressaare Piskoposluk Kalesi, bir hendekle çevrili Baltık bölgesindeki en bakımlı surlardan biri olarak güçlü bir şekilde ayakta duruyor. Kale sınırları içinde tarih müzesi, merkezi avlu, manastır, yemekhane ve piskoposun ikametgahı gibi çok sayıda ilgi çekici yer bulabilirsiniz. Piskoposun yaşam alanı, sergilenen 11 Barok ahşap oymaya ev sahipliği yaptığı için özel bir ilgi alanına sahip. Ayrıca turistlerin yoğun olduğu yaz aylarında okçuluk, çömlek yapımı, müzik performansları ve Estonya’nın çalışan en eski topunu ateşleme gibi geleneksel etkinlikleri düzenlenmekte.Sonrasında dilerseniz Tower Cafe’de lezzetli bir öğle yemeği yerken muhteşem manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.

Soomaa Milli Parkı

Soomaa Milli Parkı

Soomaa Milli Parkı, 10.000 yıldan uzun bir süre önce buzulların erimesi sonucunda oluşmuş bir alan. Park içinden geçen nehirler burayı daha da güzelleştiriyor. Ayrıca nehir üzerinde kano turu yapabiliyorsunuz. Tur sırasında geyik, yaban domuzu, kunduz ve kartal gibi çeşitli hayvanları da görmek mümkün. 

İlkbahar mevsiminde, eriyen karların neden olduğu seller, milli parktaki Tõramaa ve Triisa’yı çevreleyen ana yolları sular altında bırakıyor. Bu nedenle park Mayıs- Eylül ayları arasında ziyarete açılıyor.

Lahemaa Milli Parkı

Lahemaa Milli Parkı

Tallinn’e 1 saatlik sürüş mesafesinde yer alan Lahemaa milli parkı, günü birlik gezi için idel bir destinasyon. Estonya’nın kuzey kıyısında yer alan Lahemaa, hem doğa tutkunları hem de yürüyüşçüler için ideal bir ortam sunuyor. Bu bölge, taşlı ve kumlu plajlar, manzaralı bataklıklar, yoğun çam ormanları ve kayalık araziler ve Buzul Çağından kalma kayalıklar gibi çeşitli manzaralara sahip.

Lahemaa, çeşitli vahşi yaşam popülasyonuyla tüm Avrupa’daki en önemli orman rezervlerinden biri olarak öne çıkıyor. Milli parkın güneyinde, geyik, yaban domuzu, boz ayı, vaşak, tilki ve diğer türler gibi çok sayıda vahşi hayvanın doğal yaşam alanı olarak hizmet veren geniş Kõrvemaa ormanlık bölgesi yer alıyor.

Korvemaa Doğa Koruma Alanı

Korvemaa Doğa Koruma Alanı

Güzel manzaralara, çeşitli bitki ve vahşi hayvan türlerine ev sahipliği yapan Korvemaa, doğa severler için popüler bir destinasyon. Estonya’nın kuzeyinde, Tallinn’e sadece 50 km uzaklıkta yer alıyor. Göller, ormanlar ve bataklıklarla kaplı bu park, sarp tepeleri ve kumlu yollardan geçen ahşap parkurları ile doğa tutkunları için bir cennet. Korvemaa ayrıca çeşitli uzunluklarda bakımlı kros kayak pistleriyle popüler bir kayak tatil yeri.

Lennusadam Deniz Uçağı Limanı

Lennusadam Deniz Uçağı Limanı

Hem denizcilik meraklılarına hem de turistlere hitap eden Lennusadam Deniz Uçağı Limanı, Estonya’da ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri. Tallinn Deniz Uçağı Müzesi, dünyanın ilk yüksek duvarı, kolonsuz, ince kabuklu beton kubbesine sahip bir deniz uçağı hangarında yer alıyor. Müze, 1930’lardan kalma bir denizaltı, 100 yıllık buharla çalışan bir buz kıran ve Estonya’daki en eski geminin kalıntısı da dahil olmak üzere yaklaşık 200 denizcilik eserine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bir hatıra fotoğrafı çektirmek için burada donanma üniformasını deneyebilir ve kağıt uçak fırlatma sanatını öğrenebilirsiniz.

Estonya Açık Hava Müzesi

Estonya Açık Hava Müzesi

Estonya Açık Hava Müzesi, kentsel bir ortamda kırsal yaşamın kaynaşmasına tanık olunabilecek bir yer. Müze, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar yaşamış farklı toplulukların günlük yaşamlarından kapsamlı bir kesit sunuyor. Burada geleneksel köy evlerini, itfaiye istasyonunu, okulu, değirmenleri ve eski bir kiliseyi görebilirsiniz.

Estonya’daki kırsal yaşam tarzını merak ediyorsanız bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müze yıl boyunca 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Kumu Sanat Müzesi

Kumu Sanat Müzesi

Şehirde sanatsal bir gezi arayanlar için Estonya’daki Kumu Sanat Müzesi popüler bir destinasyon. Modern sanat galerisi, performans salonu ve eğitim salonu gibi farklı bölümlerin yer aldığı müzede, ziyaretçilerin beğenisine sunulan koleksiyonlar da bulunuyor.

Pazartesi ve Salı günleri hariç, 10:00-20:00 saatleri arasında sanat müzesinin kalıcı ve yeni sergilerini keşfedebilirsiniz.

Alexander Nevsky Katedrali 

Alexander Nevsky Katedrali

Yapımı 1900 yılında tamamlanan Alexander Nevsky Katedrali, Toompea Tepesi’nde yer alıyor. Katedralin Ortodoks mimari unsurları, girift ve görkemli işlemeleriyle hemen göze çarpıyor. 15 tonluk etkileyici bir çana sahip olan bu kilise, büyük ve hareketli törenlere ve ayinlere ev sahipliği yapmasıyla tanınır. Turistlerin uğrak noktası olan Alexander Nevsky Katedrali ücretsiz olarak ziyarete açılıyor.

Kadriorg Palace

Kadriorg Palace

Estonya’da kaldığınız süre boyunca, şehrin tarihi mirasını sergileyen çağdaş ve antik mimarinin bir karışımıyla karşılaşabilirsiniz. Bu yapıların en ünlülerinden biri de imparatorluk yöneticilerinin yazlık konutu olarak hizmet veren Kadriorg Sarayı. 18. yüzyılda inşa edilen sarayı gezerken, Estonya mimarisinin görkemine tanık olabilir ve duvarları içinde yer alan Estonya Sanat Müzesi’nin koleksiyonlarını keşfedebilirsiniz. Kadriong Sarayı ayrıca pazartesi ve salı günleri dışında 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret açık.

Rakvere Kalesi

Rakvere Kalesi

Ailecek keyifli vakit geçirmek isterseniz Rakvere kalesini tercih edebilirsiniz. Nedeni ise içerisinde 16. yüzyılın gündelik yaşamını temsil eden bir tema parkı bulunması. Burada şövalyeler ve savaşçılar gibi giyinebilir, ortaçağ ve erken modern dönemdeki insanların yaşamları hakkında bilgiler edinerek heyecan verici bir gün geçirebilirsiniz

Ayrıca kale içerisinde bir şarap mahzeni, işkence odası, ölüm odası, berber dükkanı ve bir simyacı atölyesi bulunmakta. Kalede yer alan Shenkenberg Tavern’deyse ortaçağ tariflerine göre hazırlanan yemekleri tadabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu