Destinasyon

Sırbistan Gezilecek Yerler ( En İyi 22 Yer)

Zlatibor, Djerdap Ulusal Parkı, Kalemegdan, St. Sava Kilisesi, Drina Evi, Uvac Kanyonu, Drvengrad ve çok daha fazlası olmak üzere Sırbistan gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir ülke. Sırbistan’ın gelişmiş ulaşım sistemi ile gitmek istediğiniz destinasyona kolayca ulaşabilirsiniz.

Sırbistan Gezilecek Yerler

Sırbistan’da size unutulmaz deneyimler yaşatmayı vaat eden, kültürel açıdan sürükleyici veya heyecan verici turistik yerler mi arıyorsunuz? Eğer öyleyse, Sırbistan’da, müze, tarihi yerler, pastoral kasabalar ve çok sayıda doğal cazibe merkezi bulunmakta. Sırbistan’da gezilecek yerler konusunda kararsızsanız, Belgrad’ın en önemli tarihi eseri ve en büyük parkı olan Kalemegdan’a gidebilirsiniz. En iyi tarihi yerleri arıyorsanız, şehrin önemli simgeleri olan Golubac Kalesi ve Petrovaradin Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz Sırbistan gezilecek yerler listesini inceleyebilirsiniz.

Novi Sad

Novi Sad

Tuna Nehri kıyısında yer alan Novi Sad, Sırbistan’ın görülecek en iyi yerlerinden biri olarak kabul edilen hareketli bir şehir. Stem ve Baka coğrafi bölgelerinin sınırında, Panoniyen Ovası’nın güney kesiminde yer alıyor. Novi Sad, mis kokulu lavanta tarlaları, ağaçlarla çevrili düz yolları ve masmavi gökyüzü ile rüya gibi bir şehir.

Sırbistan’ın popüler cazibe merkezlerinden bazıları burada yer almakta. Tuna Nehri’nin muhteşem manzarasını sunan Petrovaradin Kalesi’ni ziyaret edebilir, Dunavska Caddesi’nde dolaşabilirsiniz. Tuna Parkı’nda sakin bir yürüyüş yapabilir veya Voyvodina Müzesi’ndeki sergileri gezebilirsiniz. Novi Sad ılıman bir deniz iklimine sahip ve yıllık ortalama sıcaklık 11 santigrat derece civarında. Yılın en sıcak ayı Temmuz, en yağışlı ayı ise Haziran.

Niş

Niş, Sırbistan

Nisava Bölgesi’nin ana idari merkezi konumundaki Niş aynı zamanda Sırbistan’ın en büyük üçüncü şehri olma özelliğine sahip. Batı ile egzotik Doğu’nun mükemmel birleşimini bünyesinde barındıran şehirde Roma dönemine ait yapılar görebilirsiniz.  

Niş’te gezilecek birçok yer bulunmakta. İlk olarak Roma mezar taşlarını çevreleyen Niş Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sonrasında Arkeoloji Salonunda sergilenen eserleri keşfedebilir ve Subay Evi’nin ihtişamına tanık olabilirsiniz. Holy Trinity Katedrali ve Kral Milano Meydanı da şehrin görülmesi gereken diğer cazibe merkezleri arasında.

Nis’te daha farklı bir deneyim yaşamak isterseniz Niška Bhanja’nın Roma havuzlarında yüzebilir ve Jelašnica geçidinin hayaletimsi kaya oluşumlarını keşfedebilirsiniz. 

Niş, yazları sıcak ve kışları soğuk olan karasal havaya sahip. Niş’i ziyaret edecek en iyi zaman ise Haziran başı ile Eylül sonu.

Belgrad

Belgrad

Belgrad, Sırbistan’ın Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği kuzey-orta bölgesinde yer alan bir Avrupa başkenti. Amerika Birleşik Devletleri’nin Gallatin İlçesinde, Balkanlar ve Avrupa arasındaki tarihi açıdan önemli 3 seyahat yolunun kesiştiği noktada bulunmakta

Belgrad, Sırbistan gezilecek yerler listesindeki en popüler cazibe merkezlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Burada ilk olarak kafelere, bira fabrikalarına, seçkin restoranlara ve tatlıcılara ev sahipliği yapan Skadarlija mahallesini ziyaret edebilirsiniz. Belgrad’da Knez Mihailova Caddesi’nde alışveriş yapmak ve Nikola Tesla Müzesi’nde bir tura çıkarak şehrin tarihinin izini sürmek kesinlikle yapılması gerekenler arasında. 

Subotica

Subotica

Subotica, Sırbistan’ın Voyvodina eyaletine bağlı Kuzey Baška İlçesi’nin idari merkezi. Aynı zamanda, Macaristan sınırından yaklaşık on kilometre uzaklıkta bulunan Voyvodina bölgesinin en büyük ikinci şehri. Subotica, engebeli dağları, yemyeşil vadileri ve doğal hazineleriyle Sırbistan’ın en muhteşem ve güzel şehirlerinden biri. Buradayken üç yüz yıldan daha eski olan Fransisken Kilisesini, Belediye Binasını ve ihtişamlı Domotor Sarayını ziyaret edebilirsiniz. Subotica’da ayrıca Buvlijack bit pazarlarını gezebilir veya sokak kenarındaki kafe ve restoranlarda yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Sanat severlerse Subotica’daki Modern Sanat Galerisini ziyaret edebilir.

Kraljevo

Kraljevo

Kraljevo, Sırbistan’ın merkezindeki canlı ve hareketli Raška Bölgesi’nin idari merkezi konumunda bulunuyor. Güneyde Stolovi ve kuzeyde Kotlenik dağları arasında, Šumadija bölgesinde, İbar ve Batı Morava’nın kesiştiği noktada yer almakta. Kraljevo, beş dağı, nehri ve gizli mağaraları ve kanyonları olan dokuz gölü nedeniyle Sibirya’nın İncisi olarak da biliniyor.

Kum rengindeki binalar, dönümlerce düzenlenmiş bahçelere ve açık yeşil alanlara karşı dururken, görünüşte bitmeyen bir akuamarin kanalları ağı, tüm arazi boyunca dolanarak nefes kesici bir görünüm veriyor. Kraljevo’da ayrıca size yepyeni bir deneyim sunmayı vaat eden birçok popüler cazibe merkezi bulunmakta.

İlk olarak Maneviyatın simgesi olan Zica Manastırı ve Studenica Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Kraljevo’da ayrıca özel plajda güneşlenmenin keyfini çıkarabilir veya tesis bünyesindeki kaplumbağa barınağında caretta carettaları izleyebilirsiniz. Daha farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız spa merkezindeki Mataruška Banja’da balneoterapi uygulamalarının keyfini çıkarabilirsiniz. 

Zlatibor

Zlatibor

Sırbistan’ın batı kesiminde Belgrad’dan 238 kilometre uzaklıkta yer alan Zlatibor bölgesi doğa içerisindeki yürüyüş parkurları ve mini kayak merkezi Tornik ile ünlü. Burada ayrıca birçok turistik köy bulunmakta. Bunlardan bir tanesi Sirogojno açık hava müzesinin bulunduğu Etno Köyü. Burada 19. yüzyıldan kalma bir köy olan Staro Selo yeniden inşa edilmiş ve o dönemde kırsal yaşamın nasıl olduğunu tüm detaylarıyla ortaya koyuyor.

Stopića Mağarası’nın altında şelaleler, sarkıtlar ve traverten teraslardan oluşan bir yeraltı harikası bulabilirsiniz. Yakınlarda, 20 metre yükseklikteki görkemli Gostilje şelalesi var. 

Drvengrad

Drvengrad

Zlatibor ve Tara dağları arasında gizlenmiş olan Drvengrad, yaklaşık beş yüz nüfusa sahip pastoral bir köy. Drvengrad, 2004 yılında film yönetmeni Emir Kusturica’nın fikrinden yola çıkılarak inşa edilmiş. Ahşap çanı olan güzel kilise de dahil olmak üzere bu köydeki tüm binalar ahşaptan yapılmış. 

Köy içerisinde Sırbistan’ın yöresel yemeklerini tadabileceğiniz bir restoranda bulunuyor. Ayrıca köyde 70 oda kapasiteli otel, kütüphane, sergi salonu ve bir de sinema var. 

Djerdap Milli Parkı

Djerdap Milli Parkı

Tuna Nehri boyunca uzanan Djerdap Milli Parkı Sırbistan gezilecek yerler arasında en büyüleyici destinasyonlardan biri. Parkın odak noktası, Demir Kapı olarak da anılan ünlü Derdap Geçidi. Bu konumda nehir, geçit nedeniyle yalnızca 90 metre genişliğe ve 53 metre derinliğe daralmış. Roma İmparatoru Trajan tarafından Şam Apollodorus’a bir hediye olarak yaptırılan ünlü köprü bu sitenin doğu tarafında yer alıyor. Köprünün inşası 105 ve 103 yıllarında, Trajan’ın Dacia’ya karşı kazandığı zaferden önce başlamış.

Djerdap hem Sırbistan hem de dünya için büyük tarihi öneme sahip bir bölge. Burada, Neolitik bir uygarlığın kalıntılarının ve Avrupa topraklarındaki en eski kentsel yerleşimin ortaya çıkarıldığı Lepenski Vir arkeolojik alanı yer almakta. Ayrıca park içerisinde her seviyeye uygun yürüyüş parkurları bulunmakta. Parkın büyüleyici atmosferini hissetmek için kendinize uygun bir parkurda yürüyüş yapabilirsiniz.

Kopaonik Milli Parkı

Kopaonik Milli Parkı

Sırbistan’ın orta kesiminde yer alan Kopaonik Milli Parkı, maden kaynaklarının bolluğuyla tanınan Sırbistan’ın görülmesi gereken en popüler yerlerinden biri. Ayrıca çinko, kurşun, gümüş, bakır ve altın cevherleriyle Sırbistan’ın en büyük dağ silsilesi olma özelliğine sahip.

Kopaonik Milli Parkında birçok bitki türü yetişmekte. Ayrıca burada nesli tükenmekte olan kelebek türleri, iki yüz kuş türü ve çok sayıda memeli türü yaşıyor. Bu milli park, iki yüzden fazla endemik ve nadir türle mantar toplayıcılar için bir cennet olarak da biliniyor. Kopaonik Milli parkı kış aylarında ise kayak merkezi olarak hizmet veriyor. Ana kayak merkezi olan Ravni Kopaonik, 1.577 fit yüksekliğe sahip. Ayrıca 11 kilometrelik kros kayak parkurları da bulunmakta.

Golubac Kalesi

Golubac Kalesi

Kültürel öneme sahip en iyi korunmuş ortaçağ kalesi olan Golubac Kalesi Sırbistan gezilecek yerler listesinde kesinlikle bulunması gereken bir cazibe merkezi. Sırbistan’ın kuzeydoğu kesiminde Djerdap Gorge girişinde alan kale Demir Kapılar olarak da biliniyor. Bu kalenin benzersiz özelliği, duvarla doğrudan birbirine bağlanan on kuleye sahip olması. Bu kale alanındaki arkeolojik kazılar, düşmüş savaşçıların mezarlarını ve devasa bir kapıyı ortaya çıkardı. Bu kalenin otantik manzarasını görmek için yerel bir tekne kiralayabilirsiniz.

Kalemegdan

Kalemegdan

Belgrad’ın en önemli tarihi anıtı ve en büyük parkı olan Kalemegdan’ı ziyaret ederken Doğu, Slav ve büyük Batı medeniyetleri hakkında fikir edinebilirsiniz. Kalemegdan (Belgrad Kalesi) Tuna Nehri ile Sava kavşağında yüz yirmi beş metre yüksekliğindeki bir uçurumun üzerinde yer almakta.

Türkçe de İstanbul Kapısı olarak da adlandırılan Stambol Kapısı’da Kalemegdan’ın önemli kısımları arasında. Bu özel kapı, iç ve dış olmak üzere iki kısma ayrılmış. Belgrad ve İstanbul şehirlerini birbirine bağlayan Konstantinopolis Yolu üzerinde yer almakta. Dış kapının mimari tasarımı ana girişte yer alırken, iç kapı şehre son girişi işaret ediyor. Her iki kapı da kale için önemli bir yere sahip.

Kalemedgan’da ilometrelerce uzanan yemyeşil patikaların yanı sıra çocuklar için bir oyun alanı ve satranç tahtaları da bulunmakta. Kalemegdan’da gün batımı manzarasının keyfini çıkarabilir, parkın yakınındaki yamaçlarda kızak ve kayak yapmaya gidebilirsiniz.

Drina Nehir Evi

Drina Nehir Evi

Drina Nehrinde bir kayanın üzeri inşa edilmiş House on the Drina Sırbistan’daki en ilgi çekici yerlerden biri. Nehir evi olarak da bilinen House of the Drina, Tara Ulusal Parkı’nın doğu ucundaki Drina Nehri vadisindeki bir kaya üzerinde yer alıyor 2012’de National Geographic’te ayın fotoğrafı olarak gösterildikten sonra büyük bir popülerlik kazanan bu ev nehirde yüzmeye gelen bir grup genç tarafından yapılmış. Ayrıca buraya ziyareniz sonrasında hem bir şeyler yemek hem de dinlenmek isterseniz nehir kenarında bu şirin eve bakan bir restoran bulunmakta.

Davolja Varos

Davolja Varos

Kursumlija kasabasındaki Radan Dağı’nda yer alan Devil’s Town, benzersiz kaya oluşumlarıyla biliniyor. Peri bacalarını andıran kaya formları, binlerce yıl önce yoğun volkanik aktivite sonucu oluşmuş.

Davolja Varos, esrarengiz ambiyansı ve eşsiz oluşumlarıyla doğa tutkunlarının gezi planlarında her zaman öne çıkan bir destinasyon. Bölge, bu ayırt edici özelliklerinin yanı sıra mineral ve asit içeriği yüksek kaynak sularıyla da dikkat çekiyor. Davolja Voda (Şeytan Suyu) ve Crveno Vrelo (Kızıl Kuyu) olarak bilinen doğal kaynaklar, demir minerallerinin zenginliği nedeniyle toprağın koyu kırmızı olduğu bölgelerde bulunuyor. Bu alanlardan geçen su turuncu renkte görünmekte. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte bulunan Djake Köyü’nün adının, bu kırmızı renkli toprakların varlığından dolayı “kan” anlamına gelen “gjak” kelimesinden geldiğine inanılıyor.

Studenica Manastırı

Studenica Manastırı

Studenica Manastırı, Meryem Ana’ya adanmış en zengin ve en büyük Sırp Ortodoks manastırlarından biri. Manastır, on üçüncü ve on dördüncü yüzyıl Bizans tarzı tablo koleksiyonuyla tanınıyor. Bizans ve Romanesk unsurların bir karışımı ile tipik Rascian mimari tarzının temsilcisi.

Manastır, Sava’nın vesayeti altında ortaçağ Sırbistan’ının kültürel, tıbbi ve ruhani merkezi haline geldi. Ayrıca her ikisi de beyaz mermer kullanılarak inşa edilmiş olan Kral Kilisesi ve Bakire Kilisesi Studenica Manastırında yer alıyor.

Gamzigrad

Gamzigrad

Gamzigrad bölgesi Roma dönemine kadar uzanan bir saray ve tapınak koleksiyonuna sahip. Felix Romuliana olarak da bilinen bu site, 3. yüzyılda İmparator Galerius tarafından yaptırılmış. Kompleksin içindeki mozaik koridorlar, Dionysos ve Medusa da dahil olmak üzere Yunan mitolojisinden figürlerin karmaşık tasvirlerine sahip. Külliye içerisinde iki tapınak, iki saray ve bir antik hamam kalıntısı bulunmakta. Bu yapılar imparatorun annesini ilahi bir figür olarak onurlandırmak ve Galerius’un imparator olarak saltanatını anmak amacıyla yapılmış. 

Zaovine Gölü

Zaovine Gölü

Sırbistanda’ki en güzel doğal manzaralara ev sahipliği yapan Zaovine Gölü, Tara Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Burası ayrıca Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki sınırı belirliyor.

Zaovine Gölü kenarından çam ve köknar ağaçların bulunduğu nefes kesici dağ manzaralarını seyredebilirsiniz. Gölde ayrıca yüzmek, yelken açmak, tekne gezintisi yapmak ve balık tutmak mümkün. Ayrıca kamp yapmak, nal oyununa katılmak ve kumdan kaleler inşa etmek içinde burayı tercih edebilirsiniz.

Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla Müzesi

1952 yılında kapılarını halka açan Nikola Tesla Müzesi, dünyanın en popüler kültür kurumlarından biri haline geldi. Şimdiye kadar yaşamış en parlak beyinlerden biri olarak kabul edilen Nikola Tesla’nın icatları zamana karşı direnmeye devam ediyor Ünlü fizikçi Nikola Tesla’nın yaşamını ve başarılarını yansıtan etkileyici bir eser koleksiyonuna sahip olan müze, her yıl 150.000’in üzerinde ziyaretçi ağırlıyor.Müze gezisi sırasında ziyaretçilere 45 dakikalık bir bilimsel keşif için bir rehber eşlik ediyor.

Skadarlija

Skadarlija

Belgrad’ın meşhur caddesi Skadarlija yaklaşık 400 metre uzunluğunda. Bu lokasyon aynı zamanda göz alıcı kafeleri, gece kulüpleri ve eğlence mekanlarıyla da misafirlerini cezbediyor. Bohem estetiğiyle benzersiz olan Skadarlija, bu olağanüstü atmosferi yaşamak isteyen her yaştan birey için cazip bir destinasyon. Eğer canlı müzik eşliğinde birşeyler içmek veya keyifli bir akşam yemeği yemek isterseniz Skadarlija caddesindeki mekanları tercih edebilirsiniz.

Petrovaradin Kalesi

Petrovaradin Kalesi

Sırbistan’ın Voyvodina Özerk Bölgesi’nde yer alan Petrovaradin Kalesi, MÖ 4500 civarında ortaya çıktı ve en eski insan yerleşimlerinden birinin yakınına inşa edildi. Paleolitik ve Neolitik dönemlerde sert hava koşullarında veya çatışma zamanlarında bireyler için bir sığınak görevi gördü. Sırbistan Cumhuriyeti, 1991 yılında Petrovaradin Kalesi’ni “Sırbistan’ın Büyük Öneme Sahip Kültür Tarihi Yerlerinden” biri olarak belirledi ve o zamandan beri korunuyor. Site her yıl bir milyon ziyaretçi çekiyor ve çok rağbet görüyor.

Tuna Parkı

Tuna Parkı

Başlangıçta bir bataklık olan Tuna Parkı, doğal bir yaşam alanı sağlamak için 1895 yılında kurulmuş. O zamandan beri Sırbistan’daki Nova Sad bölgesinin ikonik bir sembolü haline geldi. Tuna Nehri’ne uzanan bir kolu ve yeşilliğiyle dikkat çeken park, hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri. Parkı içerisinde çok sayıda heykel ve çeşitli bitki türleri bulunmakta. Sakin bir gün geçirmek veya yürüyüş yapmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu