Destinasyon

Portekiz Gezilecek Yerler (En İyi 15 Yer)

Güzel plajları, kiliselerle bezeli taş köyleri, ortaçağdan kalma kaleleriyle Portekiz gezilecek yerler açısından oldukça geniş seçeneklere sahip. Ayrıca çok sayıda UNESCO Dünya Mirası alanına da ev sahipliği yapmakta.

Portekiz Gezilecek Yerler

Portekiz, İber Yarımadası’nda Akdeniz iklimine sahip küçük, güneşli, samimi ve rahat bir ülke. İspanya ile sınır komşusu olan ülke kendine ait güçlü bir kültürel kimliği sahip. Lezzetli yiyecek ve şarapları, antik tarihi ve mimarisinin yanı sıra ünlü güzel plajlarıyla Avrupa’da ziyaret edilebilecek en ekonomik ülkelerden biri. Hızla şık mekanlar haline gelen şehirleri ve kalabalıktan kaçabileceğiniz muhteşem sahil şeridiyle Portekiz yeni bir havalı çağa giriyor. İşte Portekiz gezilecek yerler listesi:

Lizbon

Lizbon

Portekiz gezilecek yerler listesinde ilk sırada başkent Lizbon yer alıyor. Lizbon, İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulmuş ve iki kıyısını birbirine bağlayan büyük köprülere sahip. Aynı zamanda dünyaca ünlü müzeleri, efsanevi yemekleri, alışveriş ve gece hayatının yanı sıra canlı ve enerjik bir şehir. Boğaz’ın kıyısındaki şehrin iklimi yıl boyunca ılıman. Hareketli sokakları harika mağazaları, Gotik katedralleri, etkileyici köprüleri ve Portekiz’in vazgeçilmez tutkusu olan Fado müziğiyle her yıl yüz binlerce turisti kendine çekiyor. 

Lizbon’un en eski yerleşim bölgesi olan Alfama, arnavut kaldırımlı sokakları ve Aziz George Kalesi ile Fas tarzı mimarinin hakim olduğu bir bölge. Lizbon Katedrali’ne Alfama Meydanı’ndan kolayca erişmek mümkün. 12. yüzyılda inşa edilen ve depremlerden sonra zamanla restore edilen bu kale benzeri katedral, turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Portekizlilerin ünlü halk müziği Fado’yu da Alfamo bölgesinde dinleyebilirsiniz. 

Rossio Meydanı ve Ticaret Meydanı da şehrin diğer görülmesi gereken yerlerinden. Alışveriş etmek için ise lüks markaların mağazalarının bulunduğu Avenue Liberdade’yi tercih edebilirsiniz. Şehrin diğer önemli noktaları arasında ise Santa Justa Asansörü, Jeronimos Manastırı ve Keşifler anıtı yer alıyor.

Sintra

Sintra

Sintra Dağı’nın eteklerinde yer alan şehir, başkentten günübirlik bir gezi mesafesinde yer alıyor. Burası yemyeşil tepelere, şehrin dört bir yanına dağılmış çarpıcı villalara, lüks tatil köylerine, kalelere ve ünlü Pena Sarayı’na ev sahipliği yapmakta. 1800’lü yılların ortalarında Kral Ferdinand II tarafından bir ortaçağ Alman kalesine benzetilerek inşa edilen Pena Sarayı, egzotik ağaçlar, bitkiler ve çiçeklerden oluşan bir ormanlık alanla çevrili.

Sintra’daki gününüzün büyük bir bölümünü 20. yüzyılın başında inşa edilen ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak sınıflandırılan Quinta da Regaleira’yı keşfederek geçirebilirsiniz. Saray, bir Şapel ve mağaralı bahçelerden oluşan çok romantik bir mimari kompleks. Harika bir tarihe sahip olan ve muhteşem manzaralar sunan Mağribi Kalesi Castelo dos Mouros’u ziyaret edebilirsiniz.

Sintra, mimarisi ve Lizbon’a yakınlığı nedeniyle turistlerin ilgisini çekmekte. Akdeniz iklimine sahip olan Sintra’ya yılın her döneminde gitmek mümkün. Ancak bu kıyı kenti Kasım ve Mart ayları arasında çok fazla yağış alıyor. Zanaat festivalinin düzenlendiği Temmuz ve Ağustos aylarında ise kente olan ilgi önemli ölçüde artmakta.

Aveiro 

Aveiro 

Atlantik kıyısındaki Aveiro, kanalları ve kanal köprüleri nedeniyle “Portekiz’in Venedik’i” olarak da biliniyor. Şehrin tarihi bölgelerini ziyaret ederken ve plajlarının tadını çıkarırken kanallar boyunca rengarenk gondollar ve tekneleri görebilirsiniz.

Aveiro Portekiz gezilecek yerler arasında, Aveiro Katedrali, San Gonzalinjo Kilisesi ve İsa Manastırı gibi birçok cazibe merkezi bulunmakta. Renkli evlerin sıralandığı güzel bir kumsal olan güzel Nova Plajı’nı keşfedebilir veya Aveiro şehir merkezindeki Art Nouveau’ya gidebilirsiniz. Michelin yıldızlı restoran ve bir sanat sergisi olan Salpoente’de de yemek yiyebilirsiniz.

Algarve

Algarve

Portekiz’in bir bölgesi olan Algarve, Akdeniz iklimi ve güzel plajlarıyla ülkede ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri. Yemyeşil zeytinlikler, geleneksel beyaz badanalı köyler, tarihi yerler ve lezzetli yemekler gözler için bir ziyafet oluşturmakta.

Alverge bölgesinde gezebileceğiniz birçok şehir bulunmakta. Bunlardan bir tanesi portakal ve kırmızı kumtaşı kalesiyle ünlü olan Silves şehri. Tavira ise beyaz, sarı veya pembe boyalı pastel evlerle kaplı dar Arnavut kaldırımlı sokaklardan geçen nehirler üzerine inşa edilmiş Rönesans anıtları ve köprüleri ile zarif bir şehir.

Alverge bölgesindeki Salema’ysa güzel ve sakin bir sahil beldesi. Özellikle kıyıya yakın olmak istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Lagos ise canlı gece hayatı ile ünlü. Buranın kıyı şeridinden altın rengi kayalıklarıyla ünlü Ponta Da Piedale burnuna gidebilirsiniz.

Porto

Porto

14. yüzyıldan kalma duvarları, Orta Çağ’dan kalma dolambaçlı sokakları, renkli pitoresk evleri, çan kulesi ve süslü çinileriyle yeni moda olan Porto’da görülecek çok şey var. Kuzeybatı kıyısında yer alan ve Portekiz gezilecek yerler listesinde daha popüler bir yer olan ülkenin en büyük ikinci şehri. Nehir kıyısındaki Placa da Ribeira’daki kemerlerin altında oturun ve teknelerin geçip gitmesini izleyin ve ardından 19. yüzyıldan kalma görkemli Palácio de Bolsa’yı ziyaret edebilirsiniz. Bölgedeki dairelerin çoğu sakin sulara bakan teraslara sahip.

Porto Şehri, UNESCO tarafından bir Dünya Mirası Alanı olarak ilan edildi. Ortaçağ cazibesi ve hareketli bir metropol kültürünün birleşimi, onu ilgi çekici bir seyahat noktası haline getiriyor. Tarih ve moderni bir arada yaşamak isterseniz Porto’yu Portekiz gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Obidos

Obidos

Portekiz’in batısındaki bir tepede surlarla çevrili bir kasaba olan Obidos, parlak renkli evleri, çiçeklerle kaplı duvarları ve kiremitli çatılarıyla huzurlu bir atmosfer sunuyor. Bahar aylarında ise narenciye kokuları her köşeye siniyor. Lizbon’a 85 kilometre uzaklıkta şirin bir kasaba olan Obidos, köklü bir tarihe sahip. Obidos, MÖ 308 yılında Keltler tarafından kurulmuş ve 400 yıl Arap hakimiyeti altında kalmış. Çok katmanlı kültür, mimaride ve zengin yemek çeşitliliğinde kendini göstermekte.

Obidos’un bir diğer özelliği de etrafını çevreleyen surlar boyunca yürüyerek gezilebilecek çok sayıda tarihi kiliseye sahip olması. Ancak yürüyüş alanı dar olduğundan kaleleri görmek isteyenleri çok dikkatli hareket etmeye zorluyor.

Kale, ayrıca bir ortaçağ kalesine ve tarihi Obidos Meydanı’na sahip. Labirent gibi sokaklarını yürüyerek kaleye ulaşabilir ayrıca şehrin birçok önemli yerini görebilirsiniz. Kalabalık meydanlar, güzel dükkanlar ve pencerelerinde rengarenk çiçekler olan beyaz evler ziyaretçileri büyülemekte. 

Coimbra

Coimbra

Mondego Nehri’nin kıyısına dayanan Coimbra, yalnızca Portekiz’de değil, tüm Avrupa’da da en eski üniversitelerden birine ev sahipliği yapmakta. Ayrıca görmeniz gereken 18. yüzyıldan kalma çan kulesi, ünlü barok kütüphanesini ve Romanesk katedrali bulunuyor.

Coimbra’da gezilecek çok sayıda park ve doğal güzellikte bulunmakta. Bunlardan bir tanesi yürüyüş, dağ bisikleti, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi çok çeşitli açık hava etkinlikleri yapma imkanı bulabileceğiniz Serra da Lousa. Burası Coimbra bölgesinden Leira’ya geçişte bulunan bir sıradağ. Burada çok sayıda bitki ve hayvan türü bulunmakta.

Diğer bir yer ise geniş bir kaktüs ve sulu meyve koleksiyonunun yanı sıra çok çeşitli şifalı bitkiler de dahil olmak üzere 5.000’den fazla farklı bitki türünü içeren Botanik Park. Burada tropikal bitki koleksiyonuna ev sahipliği yapan Palmiye Evi ve Akdeniz bölgesine özgü çeşitli bitkilerin bulunduğu Akdeniz Bahçesi dahil olmak üzere bahçenin farklı bölümlerinde dolaşmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca Coimbra şehrinin yakınında geniş floraya sahip Mata Nacional do Buçaco ulusal ormanı bulunmakta. Burası bir kilise ve müzeye de ev sahipliği yapmakta.

Évora

Évora

Évora, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Portekiz’in en iyi korunmuş ortaçağ kentlerinden biri. Tarihi duvarları ve dolambaçlı taş yollarının yanı sıra Roma ve Gotik mimarisi ile öne çıkıyor. Yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişe sahip olan Évora, bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun önemli bir şehriydi. Bugün, Alentejo bölgesinin başkenti olarak, iyi korunmuş tarihi bir şehir merkezine ve 4000’den fazla tarihi binaya ev sahipliği yapmakta.

Portekiz’deki önemli Gotik yapılardan biri olan 13. yüzyıla ait Cathedral of Évora ise mutlaka gezilmesi gereken yerlerden. Şehirden çok uzakta olmayan tarih öncesi anıtlar, Avrupa’nın bu tür anıtlardan oluşan en büyük kompleksini oluşturmakta. Kemik Şapeli ise 5.000 keşişin kalıntılarına sahip olması nedeniyle Portekiz’deki en ürkütücü turistik cazibe merkezlerinden biri. 

Fatima

Fatima

Portekiz’deki en ünlü dini yerler arasında Lizbon’dan Porto’ya giden yol üzerinde bulunan Fatima yer alıyor. Fatima şehri, ayrıca Portekizliler için önemli inanç şehri. Bunun sebebi üç çoban çocuğun Meryem Ana’yı gördüklerini iddia etmesi ve ardından gerçekleştiğine inanılan mucizeler. Bu nedenle çok sayıda turist burayı ziyaret ediyor.

Fatima’da çok sayıda hediyelik eşya dükkânı bulunmakta. Bu dükkanlarda tespihler, tablolar ve dini objeler; çok çeşitli mumlar; ve hacılar için pantolonlar ve gömlekler satılmakta. Bu şehir oldukça küçük olduğu için oraya Porto veya Lizbon üzerinden ulaşmanız gerekiyor. Porto ve Lizbon’dan Fatima’ya otobüs, tren ve taksiler bulunmakta. Eğer trenle gelecekseniz Fatima’da tren istasyonu yok; Qurem’e gelip oradan taksiye binebilirsiniz.

Madeira Adası

Madeira Adası

Portekiz’in tropik adası Madeira, Akdeniz’in batısında, Atlantik’te bulunuyor. Burası doğayı, faunayı ve bitki örtüsünü keşfetmek için ideal bir yer.Ayrıca kristal berraklığında suları olan altın renkli kumsallarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Su sporlarını seviyorsanız, adada kano, rüzgar sörfü ve hatta yunus gözlemciliği yapabilirsiniz. 

Madeira’nın en büyük şehri Funchal, ziyaretçilerine çeşitli cazibe merkezleri sunmakta. Ağaçlarla gölgelenen okyanus kıyısındaki gezinti yolu ile turistler, tarihi kiliselerin, kalelerin, tatil köylerinin ve restoranların yanı sıra muhteşem deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Old Town bölgesi özellikle hareketli, renkli evleri ve etkileyici mimarisi ile dikkat çekiyor. Görülmesi gereken diğer yerler arasında 16. yüzyıldan kalma Gotik katedral ve masalsı bir atmosfer yayan Sao Tiago Kalesi yer alıyor.

Azores

Azores

Dokuz farklı adadan oluşan ve Orta Atlantik’te Portekiz kıyılarında yer alan Azores, macera arayanlar için ideal bir destinasyon. Alışılmadık bir seyahat destinasyonu olan adaların her birinin kendine has bir cazibesi var. En büyük ada olan São Miguel , Sete Cidades ve Fogo Lagoons ile büyüleyici bir görünüme sahip. Topraktan yayılan güç, gayzerlerde, sıcak termal sularda ve volkanik göllerde hissediliyor. Terceira’da, Dünya Mirası şehri Angra do Heroísmo’ya ve çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor. Flores adası ise volkanların oyduğu doğal şelaleler ve göllerin güzelliği göz kamaştırıyor. Küçük Corvo adasının merkezinde geniş, güzel bir krater var. burası hem Avrupa’dan hem de Amerika’dan gelen birçok kuş türünü kendine çekiyor. 

Amarante

Amarante

Ülkenin kuzey kesiminde bulunan bu nehir kıyısındaki kasabasının kökleri MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmakta. Amarante ayrıca üzümleriyle ünlü. Özellikle, dünyaca ünlü yeşil şarap bu bölgede yapılıyor. 

Kasabanın içinden Tâmega nehri geçiyor ve bu su yolunun üzerinden çarpıcı kemerli bir köprü olan Ponte São Gonçalo bulunmakta. 19. yüzyılın başlarında yerel kahramanların bir Fransız saldırısına karşı korunmak amacıyla inşa edildiği söyleniyor. Ayrıca nehrin kenarında çok sayıda kafe ve restoranda yer almakta. Amarante tatlıları ve kekleri ile de ünlü. Bölgedeki birçok pastane ve kafede bu lezzetleri bulabilirsiniz.

Douro Vadisi

Douro Vadisi

Douro nehri İspanya ve Kuzey Portekiz’den geçiyor. Şarap üretimi ve göz alıcı köprüleriyle ünlü bu kıyı kenti, Portekiz Ulusal Anıtı olan tarihi bir bölgeye sahip. Ribeira nehir kenarı, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, kafeleri ve tarihi binalarıyla mutlaka görülmesi gereken bir bölge. Sao Francisco Kilisesi, girift yaldızlı oymalara sahip zengin barok iç mekanıyla ünlü. Şehrin batıdaki kentsel alanı Atlantik Okyanusu kıyı şeridine kadar uzanıyor. Douro ve Pinhao nehirlerinin birleştiği noktada, şirin Pinhao kenti yer alıyor. Buradaki toprak ve iklim koşullarının üzüm yetiştirmek için ideal olmasının yanı sıra, nehir kenarındaki hoş konumu, onu özellikle Portekiz’in giderek popülerleşen yemek ve şarabını tatmak için eşsiz bir rota haline getiriyor. 

Braga

Braga

Portekiz’in kuzeybatısındaki Minho bölgesinde yer alan Braga, tarih ve mimari güzelliklerle dolu bir şehir. Dolambaçlı sokakları ve çarpıcı Barok, Gotik ve Romanesk binalarıyla her yıl birçok turisti kendine çekiyor. Ülkenin ilk katedrali olan Romanesk tarzdaki Braga Katedrali de dahil olmak üzere şehrin en popüler turistik yerlerini keşfetmek için bir günlük gezi yeterli. Görülmesi gereken diğer yerler arasında Portekiz tarihine kısa bir bakış sunan Santa Barbara Bahçesi, Romalılar tarafından tapınak olarak inşa edilen 1. yüzyıldan kalma Idola Çeşmesi, Biscainhos Müzesi ve Barok tarzı Raio Sarayı var. Şehrin en önemli merkezi olan Cumhuriyet Meydanı da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Minho Bölgesi’ndeki en büyük şehir olan Braga, ülkedeki en büyük üçüncü nüfusa sahip. Kuzeyde yer almasına rağmen, şehir ılıman Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtıyor. Ara sıra şiddetli yağmura rağmen kış ayları ılıman geçiyor. Bununla birlikte, yaz aylarında, sıcaklıklar 35 santigrat dereceye yükseliyor. 

Guimarães 

Guimarães 

Guimarães, Portekiz’in doğum yeri olarak kabul ediliyor çünkü Portekiz’in ilk kralı olan Afonso Henriques burada doğmuş. Guimarães şehir surları içindeki bölgedeki tarihi merkez, Portekiz’in oluşumu ve kimliği ile ilişkilendirilmiş ve restorasyonunda uygulanan özgünlük temelinde bir Dünya Mirası alanı olarak sınıflandırılmış. Kent, granit taşlı balkonları, eski konakları, sokakları ve kuleleriyle kendini gösteren ahenkli, iyi korunmuş bir mirasa sahip. Bir an için kendinizi, Mota Prego evi, Vila Flor ve Toural sarayları ve Guimarães’e eşsiz atmosferini veren diğer birçokları gibi soyluların zaman içinde evlerini inşa ettiği bir orta çağ ortamında hayal edebilirsiniz.

Tarihi Guimarães şehrinde dolaşmak, geniş bir açık hava müzesinde dolaşmaya benziyor. Şehir içinde, etkileyici Guimarães Kalesi de dahil olmak üzere birçok önemli mimari yapı ve anıtlar yer alıyor. Şehri gezmeye Largo da Oliveira’dan başlayabilirsiniz. Padrão do Salado’yu ve değerli Alberto Sampaio Müzesi’ne ev sahipliği yapan Nossa Senhora da Oliveira Collegiate Kilisesi’ni burada bulabilirsiniz. Siperlerle taçlandırılmış Belediye Binasını geçtikten sonra karşınıza Orta Çağ’da Compostela’ya giden hacıları ağırlayan Praça de Santiago çıkacak. Caddeyi takip ettiğinizde ise müzeye çevrilmiş Bragança Dükleri Sarayını bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu