Destinasyon

Akdeniz’in Kalbi Malta’da Gezilecek Yerler

Malta, Orta Akdeniz’de Sicilya ile Kuzey Afrika kıyıları arasında yer alan küçük bir takımadadır. Kavurucu güneş ışığı altında, Malta palmiye ağaçlarıyla çevrili manzarası, huzurlu limanları ve doğal cazibe merkezleriyle tropik tatil destinasyonlarını anımsatıyor. Malta masmavi suları sahip olmasının yanı sıra tarih öncesi tapınakları ve ortaçağ mimarisi ile kültürel açıdan çekiciliğe sahip. Şehir, farklı kültürlerin bir potası haline geldiğinden, eşsiz ve engin bir mutfak deneyimi sunuyor.

Malta Gezilecek Yerler

Gastronomi tutkunları, tüm yakın ülkelerden ve Malta’nın bir parçası olan bazı eski uygarlıklardan lezzetler içerdiğinden, eşsiz Malta yemeklerinin tadını çıkarabilirler. Malta adası gezi rehberi sizi Malta’daki ünlü ve mutlaka görülmesi gereken yerlere götürecek. İşte yılın neredeyse her mevsiminde ılıman bir iklime sahip olan Malta gezilecek yerler listesi:

Tarihi Başkent Valletta

Tarihi Başkent Valletta

Malta’nın en güzel şehri Valletta, Akdeniz’de muhteşem ve tarihi açıdan önemli bir liman şehridir. Sciberras Dağı’nın zirvesine dayanan şehrin tamamı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Surlarla çevrili şehir, 1500’lerde St. John Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir ve buram buram tarih kokar. Valletta’nın sistematik şehir planı ve halka açık meydanları, şövalyelerin zamanlarının ilerisindeki 16. yüzyıl şehir planlamasını ortaya koyuyor. Bu güzel liman, olağanüstü müzeleri, zarif sarayları ve görkemli kiliseleri ile tanınır. Şehrin kalbinde, 16. yüzyıldan kalma barok bir kilise olan Saint John’s Co-Cathedral yer alır. Ayrıntılardaki lüks, şövalyelerin nasıl statü ve ihtişam anıtları yarattığını gösteriyor. Malta Şövalyelerinin eski ikametgahı olan yakındaki Büyük Üstadlar Sarayı, ünlü tablolara ve geniş bir cephaneliğe ev sahipliği yapıyor. Valletta, eşsiz ve büyüleyici tarihi ve mirasına kendilerini kaptırmak isteyen ziyaretçiler için kültürel bir sığınaktır. Valletta aynı zamanda Malta’nın en modern ve gelişmiş şehridir, bu sayede şehre kolayca ulaşabilirsiniz.

Eski Başkent Mdina

Eski Başkent Mdina

Mdina’ya seyahat etmek, ortaçağ Malta’sına geri dönmek gibidir. Bu kasaba, tüm Malta adasının nefes kesen manzaralarını sunan, ülkenin merkezindeki büyük bir tepenin üzerinde oturuyor.

Mdina’ya zamanda geriye gidiyormuş izlenimi veren etkileyici Ana Kapısı bulunur. Bu küçük kasabanın güzelliği, hiçbir arabanın girmesine izin verilmemesiyle daha da artıyor.

Dar, Arnavut kaldırımlı sokaklardaki rahat ve dinlendirici atmosfer gerçekten büyüleyici bir deneyim. Malta adası turistik yerler listesinde üst sırada yer alan Mdina, ikonik Game Of Thrones sahnelerinin çoğunun nerede çekildiğini görme şansı sunuyor. Mdina’dayken, ayrıntılı tavan resimleri, yaldızlı dekoru, altın detayları, mermer sütunları ve görkemli kubbesiyle St. Paul Katedrali’nin muhteşem Barok tarzı mimarisine tanık olabilirsiniz.

Diğer güzel yerler arasında Carmelite Kilisesi ve Manastırı, Doğal Tarih Müzesi, Magisterial Sarayı, Palazzo Vilhena (Saint Publius Meydanı) ve Palazzo Tarihi Ev Müzesi bulunuyor.

Palazzo Falson, zarif sanat eserlerini ve antikaları sergileyen orijinal tarzını koruyan eski bir Orta Çağ sarayıdır. Bu masalsı diyarın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasına ve Malta’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesine girmesine şaşmamalı.

Sakin ve Huzurlu Gozo

Sakin ve Huzurlu Gozo

Malta Sahili’nin biraz açıklarında küçük, pastoral Gozo adası tarihi kasabaları ve ince kumlu plajları ile ideal bir yaz tatili yeridir. Ayrıca Gozo adası gezilecek yerler ile doludur. Güzelliğinin yanı sıra çiftçilik ve balıkçılık topluluğuyla tanınan Gozo, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenleri cezbeder.  Adanın tepelere ve vadilere yayılan, eski balıkçı barınaklarına giden etkileyici tarım arazilerinden oluşan pastoral manzarasını seyredebilirsiniz. Ramla Bay, kumsalı ve yüzme alanıyla bilinen popüler bir plaj alanıdır. Ancak Gozo, doğal güzelliğinden daha fazlasına sahiptir, bu küçük ada pek çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Ada, Orta Çağ şehri Victoria, sahil kasabası Marsalforn, MÖ 3500’den kalma Ggantija Tapınakları, İç Deniz, Kale, Azure Penceresi ve çok sayıda barok kilise gibi ilgi çekici yerlerle doludur. Tekne veya deniz uçağıyla Gozo’ya ulaşabilirsiniz. Her ikisi de Gozo’ya olan yolculuğunuz boyunca benzersiz deneyimler ve güzel manzaralar sunar!

Balıkçı Kasabası Marsaxlokk

Balıkçı Kasabası Marsaxlokk

Malta adası güneyinde yer alan Marsaxlokk, geçmişi 9. yüzyıla kadar uzanan küçük bir balıkçı köyüdür. “Luzzu” olarak bilinen boyalı tekneleriyle tanınan bu güzel kasaba, eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor.

Marsaxlokk gezinti yolu pastoral manzaralar, plajlar, su altı yaşamıyla dolu. Liman gezinti yolundan ulaşılabilen Marsaxlokk Parich Kilisesi bulunuyor. Görülmeye değer diğer bir şey de sabahları doğrudan limanda kurulan günlük balık pazarı. Malta’da denize girilecek en iyi yerler arasında yer alan Marsaxlokk turkuvaz suları ise dalış yapmak isteyenleri cezbediyor ve restoranlar lezzetli yerel deniz ürünleri sunuyor. Güneş batarken manzara eşliğinde limandaki restoranlardan birinde akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Hareketli Şehir Sliema

Hareketli Şehir Sliema

Başkent Valletta’nın yakınında yer alan Sliema, Malta’nın alışveriş cennetidir. Lezzetli yemekleri, alışveriş alanları ve hareketli gece hayatıyla tanınan bu tatil beldesi, hem turistler hem de yerel halk için ideal bir tatil noktası. Kuzey Liman Bölgesi’ndeki şehir, adanın ruhunu tam anlamıyla yaşamak ve eğlenmek isteyenler için bir numaralı adres. Bölge çok sayıda bar, restoran ve aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Sliema’dan Büyük Liman çevresine gerçekleştirilen tekne gezilerinin keyfini çıkarabilir ve ada genelinde otobüslü turlara katılabilirsiniz. Malta Sliema gezilecek yerler ve kültürel cazibe merkezleri arasında Bağımsızlık Bahçesi ve 17. yüzyıldan kalma De Redin kulesi yer alır.

Popüler Tatil Yeri St. Julian’s

Popüler Tatil Yeri St. Julian's

Malta’nın en canlı ve eğlenceli bölgesi olan St. Julian’s, gece hayatıyla ünlü. Bu tatil beldesinde, sabahın erken saatlerine kadar açık olan çok sayıda bar ve restoran bulunuyor. Adadaki en işlek yer ve aynı zamanda çoğu turistin akın ettiği yerler arasında Portomaso, Spinola Bay, St. George’s Bay ve Paceville yer alıyor. Bölge, güneşlenmek veya uzun yürüyüşler yapmak için ideal olan kumlu plajlarla ve güzel sahil şeridi ile tanınır.

St. Julian’s, Malta’nın en yüksek binası olan Portomaso Kulesi, Aşk Anıtı ve 17. yüzyıldan kalma Spinola Sarayı’na ev sahipliği yapıyor. Eğlence arıyorsanız Malta St. Julian’s gezilecek yerler listesi başına ekleyebilirsiniz.

Blue Grotto

Blue Grotto

Blue Grotto, Akdeniz’de Malta’nın güneydoğu kıyısında, Wiedurrieq limanına yakın birkaç deniz mağarasından oluşur. Blue Grotto, muhteşem sahil ve kıyı manzaraları sunar.

Pırıl pırıl güneş ve ışıldayan mavi sular dingin bir ortam oluşturur. Eski mitolojiye göre, mağara yakınından geçen denizcileri cazibeleriyle yakalayan deniz perilerine ev sahipliği yapardı. İçinde doğal havuzu bulunan Blue Grotto da dahil olmak üzere altı farklı kıyı mağarasına rehberli tekne turları düzenleniyor.

Blue Grotto aynı zamanda turistlerin hareketli deniz yaşamının tadını çıkarmak için turkuvaz sularda özel tekne gezileri için rezervasyon yaptırabilecekleri popüler bir tüplü dalış destinasyonu. Kısacası Blue Gorotto Malta gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir yer!

Küçük Ada Comino

Küçük Ada Comino

Büyüleyici Comino adası, Malta ve Gozo adalarının ortasında yer alan küçük bir takımadır.

Berrak suları ve beyaz kumlu plajları ile tanınan Comino, şnorkelli yüzme, tüplü dalış, rüzgar sörfü, diğer su sporları, yürüyüş, doğa parkurları ve kampçılık için harika bir cennet adasıdır. Adanın ana cazibe merkezi Mavi Lagün’dür. Blue Lagoon, sakin ılık suları, dalgaları olmayan ve yüzmek, oynamak veya şişirilebilir şişme botlarda dinlenmek için güvenli olan sığ bir ucu olan güzel bir tropikal lagündür.

Doğal bir su kütlesi gibi olan bu yüzme havuzu, kayalık bir yamaçta güneşlenmek için ideal olan küçük bir kumsala sahiptir. Sadece 3,5 kilometrekarelik bu şirin kasaba, turistler için sadece bir otel ile araba trafiğine kapalıdır.

Doğal güzelliği adanın çekiciliğine katkıda bulunur ve Malta’yı keşfederken mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

El Değmemiş Plajlarıyla Ghajn Tuffieha

El Değmemiş Plajlarıyla Ghajn Tuffieha

Ghajn Tuffieha Bay, Golden Bay’in güneyinden arabayla 2 km uzaklıktaki bir plajdır. Sessiz ve tenha olan bu plaj, kayalıklarla ve eğimli yamaçlarla çevrili. Ancak 200 basamak inilerek ulaşılabiliyor. Malta’da denize girilecek en iyi yerlerden biri olarak kabul edilen Ghajn Tuffieha, hem yerel halk hem de sakinlik arayan turistler tarafından tercih ediliyor. Berrak sular yüzmek için güvenlidir ve yakındaki plajda sandalyeler, şemsiyeler ve içecek standları var. Plaj şnorkelli yüzme tutkunları arasında popüler ve ayrıca su kayağı ve kano kiralayabilirsiniz. Gnejna Körfezi yakınındaki Mgarr köyü de görülebilir. Asmalarla kaplı tepeler ve küçük çiftliklerden oluşan bu pastoral manzara, yürüyüş yapmak için ideal. Yakındaki muhteşem Roma hamamı kalıntılarını da gezebilirsiniz.

Şövalyelerin İzinde Üç Şehirler

Şövalyelerin İzinde Üç Şehirler

Valletta’nın doğusundaki Büyük Liman’ın karşısında yer alan Cottonera, toplu olarak Üç Şehir olarak da bilinen üç komşu Cospicua , Vittoriosa  ve Senglea şehrinden oluşur. Birgu, Üç Şehir’in en eskisi ve en popüleridir ve Şövalyelerin gelişinden çok önce var olmuştur. Zengin bir tarihi mirasa sahip olan Birgu, Şövalyelerin ilk eviydi ve Denizcilik Müzesi, Malta Savaş Müzesi, Engizisyon Sarayı ve Fort St, Angelo gibi muhteşem ve önemli yerlerle dolu. Birgu Waterfront projesi, güzel bir şekilde restore edilmiş bir kale, birkaç müze, bir yat limanı, restoranlar ve bu eski şehre sayısız ziyaretçi çeken birçok eğlence yeri içermektedir. Bormla, tarihi önemi ile de bilinir. İngilizler tarafından kuru havuz olarak inşa edilen şehrin deresi, şimdi güzel bir sahil gezintisi için ideal bir yeşil alana dönüştürüldü. Bu pitoresk yürüyüş, rustik Senglea’dan geçer ve Gardjola Bahçeleri adı verilen göz alıcı halk bahçelerinde sona erer. Tüm Grand Harbour ve karşısındaki Valletta’nın inanılmaz derecede büyüleyici manzaraları için bahçedeki gardjola’dan (saat direği) manzaraları kontrol ettiğinizden emin olun. Üç şehir arasında zengin bir tarih, olağanüstü manzaralar ve çok sayıda kafe, restoran ve şarap barı seçeneği bulabilirsiniz.

Mellieha Körfezi

Mellieha Körfezi

Mellieha köyü, küçük çiftliklerin kırsal manzaralarına ve kayalık, asmalarla kaplı tepelere bakan bir tepenin üzerinde yer alıyor. Köyün en yüksek noktasında, 19. yüzyıl Barok mimarisine sahip sevimli Our Lady of Victory Parish Kilisesi bulunur. Kilise, ünlü sanatçı Giuseppe Cali’nin Aziz Paul Gemi Enkazı tablosunu ve her yıl düzenlenen Mellieha Köyü Ziyafeti “Il-Viorja” sırasında onurlandırılan Meryem Ana heykeline ev sahipliği yapıyor.

Parish Meydanı’nın yakınında Madonna’ya adanmış mistik bir mağara tapınağı vardır ve mağaranın içinden geçen yeraltı kaynağının mucizevi iyileştirici güçlere sahip olduğu söylenir. Mellieha ayrıca Ghadira Tabiatı Koruma Alanı , Ghadira Körfezi, Armier Körfezi, St. Agatha Kulesi ve yakındaki Temel Reis Köyü’ndeki güzel kuş barınakları ile tanınır. Mellieha’nın lüks otelleri, inanılmaz restoranları ve tabii ki hoş mimarisi, güzelliğine, cazibesine ve misafirperverliğine katkıda bulunuyor.

Temel Reis’in Köyü Popeye Village

Temel Reis' in Köyü Popeye Village

Sweethaven Köyü olarak da adlandırılan Temel Reis Köyü, eğlence parkına dönüştürülmüş bir film seti gibi. Bu büyüleyici Malta gezilecek yerler arasındaki cazibe merkezi, başlangıçta Robin Williams’ın oynadığı ünlü 1980’ler filmi ‘Temel Reis’ için bir film setiydi ve Malta’nın en önemli turistik mekanlarından biri haline geldi.

20 ahşap yapı ve rustik binalardan oluşan sahil köyünde plaj, güneşlenme terasları ve hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor.

Temel Reis Köyü’ne bir gezi, denizci Temel Reis’in selamlarıyla başlar ve köyün postanesi, fırını, itfaiye binası ve diğer binaları içerir. Aileler için, özellikle çocuklarla, gerçek hayattaki bir çizgi film kasabasına yapılacak bir geziden daha iyi bir yer.

Barrakka Bahçeleri

Barrakka Bahçeleri

Yukarı Barrakka Bahçeleri , Valletta’nın ünlü halk bahçeleridir. 1560’larda inşa edilen St. Peter & Paul Burcu’nun üst katında yer alan Yukarı Barrakka, pitoresk manzaralara sahip muhteşem bahçelerden oluşur. Aşağı Barrakka Bahçeleri ile birlikte, Büyük Limanın panoramik manzarasını sunarlar. Başlangıçta Şövalyelerin özel bahçeleri ve çalışma alanları olan Yukarı Barrakka sütunlu bahçeleri 1661’de oluşturuldu ve şehrin güneydoğu kesimindeki Castille Place’in yakınında bulunuyor. Bahçe terası, Malta’nın ve Akdeniz’deki doğal limanının büyüleyici manzarasını sunar. Bahçeler, Malta tarihi boyunca önemli kişilerin ve olayların dikkate değer heykelleri nden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapar.

En dikkat çekici parça, ünlü Malta’lı heykeltıraş Antonio Sciortino’nun 20. yüzyılda Malta halkının karşılaştığı zorlukları simgeleyen, bronz heykel Les Gavroches’dir

Bakımlı bahçe, zarif tasarımı ile Malta gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bir destinasyondur. Egzotik bir kaçamak, bol kültürlü bir aile tatili veya Akdeniz’de tüplü dalış gibi daha maceralı bir şey arıyor olun, antik tarihi cazibe merkezlerinden geniş kumsallara kadar her şeye sahiptir.

Qawra

Qawra

Qawra, Malta’nın kuzey bölgesinde, St. Paul Körfezi ile Salina arasındaki yarımadada yer alan popüler bir turizm beldesidir. Qawra, çok sayıda otel ve restoran, bol miktarda su sporu aktivitesi ve onu bir tatil noktası yapan muhteşem manzaralarla doludur.

St. Julian’s’a olan yakınlığı, konuklarına Malta’nın heyecan verici gece hayatına kolay erişim imkanı sunuyor.

Daha geniş olan St. Paul’s Bay bölgesinin ucunda yer alan Qawra’nın tarihi gözetleme kulesi, küçük körfeze bakıyor. Qawra’nın gezinti yolu, nefes kesen kıyı şeridi manzaralarına sahip ve kasaba, St. Francis of Assisi’ye adanmış güzel bir bölge kilisesine ev sahipliği yapıyor. Qawra’nın Malta Klasik Otomobil Müzesi turistik yerler arasındadır ama hepsinden önemlisi, Qawra tuzlaları veya is-Salini ile tanınır.

Mosta Rotunda

Mosta Rotunda

Malta gezilecek yerler arasındaki bir diğer yer ise Malta’nın kalbinde bulunan Mosta Rotunda kilisesidir. Meryem Ana’nın Göğe Kabulü Kutsal Alanı Bazilikası olarak da anılan Mosta Rotundası veya Mosta Kubbesi, Mosta’da bulunan ve Meryem’in Göğe Kabulü’ne adanmış bir Roma Bazilika’dır. 2. Dünya Savaşı’ndaki bir bombalamadan hasar almadan kurtulan muhteşem kubbesiyle “Mosta Mucizesi” olarak bilinir. Almanlar tarafından atılan fakat patlamayan  bomba yerel halk tarafından özel bir yere sahip olan kilisenin arka tarafındaki bir odada sergileniyor. Santa Maria Parish Kilisesi olarakta bilinen Mosta Rotunda, Maltalı mimar Giorgio Grognet de Vassé tarafından tasarlanmıştır. Binanın tasarımınında İtalya’daki Pantheon’dan ilham alınmıştır. İkonik done’yi çerçeveleyen ön kısmındaki 6 sütunu ile Rotunda’nın tamamlanması 28 yıl sürdü. İç mekanlar, bebek mavisi duvarlar, altın detaylar ve yivli sütunlarla tasarlanmıştır. Ayrıntılı 37 metrelik kireçtaşı kubbe, İtalya dışındaki dünyanın en büyük desteksiz kubbesidir ve izlemesi bir zevktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu