Destinasyon

Danimarka Gezilecek Yerler (En İyi 17 Yer)

İyi yemek, iyi arkadaşlık, sıcak bir atmosfer ve sade güzellikten oluşan yenilikçi ‘Hygge’ kültürünün doğum yeri Danimarka gezilecek yerler ile sayısız seçeneğe sahip. Kuzey İskandinav bölgesinde yer alan bu doğal ülke, küçük Viking kasabaları ve kıyı kentlerinde canlı bir tatil vaat ediyor.

Danimarka Gezilecek Yerler

Danimarka, Kuzey Avrupa’daki İskandinav ülkelerinden biri ve Almanya ile sınır komşusu. Tarih ve kültürle dolu şehirleri ile ülke, tüm İskandinavya’daki en büyük cazibe merkezlerinden bazılarına ev sahipliği yapmakt. Danimarka’daki en iyi turistik yerlerden bazıları, Aarhus’taki Den Gamle By açık hava müzesi, Roskilde’deki Viking Gemisi müzesi ve hatta etkileyici Empresyonist sanat eseri koleksiyonuyla Skagen Müzesi gibi çeşitli Müzeleri içeriyor.

Danimarka, bazı benzersiz cazibe merkezlerine de ev sahipliği yapmakta. Danimarka’da görülecek en sıra dışı yerlerden bazıları, Legoland tema parkı, Aalborg’daki Viking mezarlığı ve hatta Odense’deki yazar H. C Andersen’in çocukluk evi. Seyahatiniz için daha fazla bilgi edinmek isterseniz işte Danimarka gezilecek yerler listesi:

Kopenhag

Kopenhag

Danimarka’nın başkenti, ülkenin doğu kıyısındaki Amager ve Zelanda adalarında yer alıyor ve komşusu İsveç’e Oresund Köprüsü ile bağlı. Köprünün kendisi, 2018 yılına kadar Avrupa’nın en uzun köprüsüydü. Etkileyici mühendisliğiyle görülmesi gereken yerler arasında. 

Kopenhag’ın görkemli geçmişi, anıtlar, binalar ve parklar da dahil olmak üzere kentin birçok tarihi mekanına yansımış. Kopenhag’ın en ünlü meydanlarından biri, şehri ziyaret eden herkesin vakit geçirmesi gereken Belediye Binası Meydanı. Bir diğer önemli mekânı ise şehrin en ünlü turistik mekânları arasındaki Küçük Deniz Kızı heykel. 

İlkbahar sonu ya da sonbahar başında Kopenhag’ın tarihi ve turistik yerlerini gezmek için üç ya da dört gün planlamak yeterli.

Aarhus

Aarhus

Danimarka’nın ikinci büyük şehri olan Aarhus, 2017’de Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi. Bu nedenle görülecek bir çok müze, tarih ve kültür var. Bunlardan ilki, şehrin keşfedilmesi gereken en büyüleyici bölgelerinden biri olan Den Gamle By bölgesi. Yaklaşık 70 evden oluşan yaşayan bir müze olarak tasarlanan Den Gamle By, Aarhus’un en etkileyici yerlerinden biri. Ayrıca Danimarka’nın geçmişine bir göz atmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. 

Aarhus’da görülmesi gereken bir diğer yer ise hem sakinler hem de ziyaretçiler için hareketli bir merkez olan Åboulevarden. Çok sayıda restoran ve kafenin sıralandığı bu hareketli bölge, ziyaretçileri burada kalmaya ve Danimarka’nın en hareketli yerlerinden birinin keyfini çıkarmaya davet ediyor. Aarhus’da ayrıca renkli eski şehir Latinerkvartere, etkileyici sanat müzesi ARoS ve popüler istasyon bölgesi Frederiksbjerg gibi kaçırmamanız gereken birçok manzara var.

Ribe

Ribe

Danimarka’nın en eski şehri Ribe, Wadden Denizi yakınında yer almakta. Ortaçağ kasabası, binlerce yıldır eşsiz tarihini korumuş. Ribe VikingCenter ve Katedral gibi zengin kültürel, sanatsal ve tarihi yerleri, onu Danimarka’nın görülmesi gereken ilk on cazibe merkezinden biri yapmakta.

Danimarka’da tarih ve özgünlük arıyorsanız, arnavut kaldırımlı sokaklardaki eğri büğrü evlerin arasında bulacaksınız. Katedral, eski liman ve Viking Müzesi gibi şehir turları da olmazsa olmazlardan.

Odense

Odense

Adını İskandinavya’nın savaş, bilgelik ve şiir tanrısı Odin’den alan şirin Odense şehri, zengin kültürel ve edebi tarihiyle adının hakkını veriyor. Odense Hans Christian Andersen’in doğum yeri ve birçok peri masalına ilham kaynağı olmasıyla ünlü. Doğduğu küçük sarı müzeye dönüştürülmüş ve burada harika bir hatıra koleksiyonu, eserler, çizimler ve kaçırılmaması gereken orijinal eserler bulunmakta. Şehirdeki diğer müze ise buhar çağı hakkında bilgi sunan Demiryolu Müzesi. Müzelerden yorulduğunuzda,lezzetli yiyecekler yiyerek kısa bir mola vermek isterseniz Storms Pakhuset Gastronomi ve yaratıcı sokak gıdaları pazarına gidebilirsiniz.

Yaratıcılıktan hoşlananlar için bir başka harika yer de şehrin batısındaki Brandt Sanat Müzesi.Eski bir tekstil fabrikası şimdi zanaatkar dükkanları, restoranları ve kafeleri ve devasa bir sanat, mimari ve el sanatları sergisiyle tamamlanan bir sanat merkezine dönüşmüş.

Şehirde mimari meraklıları için de St Knuds Katedrali’ni, Belediye Binası’nı ve Møntergården Müzesi gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Kıyı boyunca katedralin yanında uzanan HC Andersen Haven ve yazarın ünlü heykelinin bulunduğu Munke Mose Parkı ise birlikte dinlenmek ve gevşemek için güzel bir yer.

Roskilde 

Roskilde

Roskilde şehri Kopenhag’a arabayla 30 dakika uzaklıkta yer almakta. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedeki Aziz Luke Katedrali, kentin en ünlü simgelerinden. Viking Gemi Müzesi, Viking gemilerinin hayatta kalan nadir örneklerine ev sahipliği yapmakta ve ziyaretçilere antik çağlardan Orta Çağ’a kadar denizcilik tarihi hakkında bilgi vermekte. Ziyaretçiler ayrıca Roskilde Limanı ve Fiyordu’ndan kalkan Viking gemilerinin otantik replikalarıyla akşam yemeği gezilerine katılabilirler. Ledreborg’daki güzel barok saraylar ve Kraliyet Köşkü de mimari meraklıları için görülmeye değer yerlerden. 

Ayrıca Anavut kaldırımlı sokaklarda ve eski şehrin büyük meydanında yapacağınız bir gezinti ile zamanda geriye gidebilirsiniz.

Grönland

Grönland

Danimarka’nın Kuzey Amerika’daki özerk bölgesi Grönland, Atlantik Okyanusu’nda yer alıyor.  Ağırlıklı olarak Eskimolar ve Grönlandlılardan oluşan bu ülkenin nüfusu 56.000 civarında. 

Dünyanın en büyük adası olma statüsüne sahip olan Grönland, İskandinav ülkelerinin en iyi turistik yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Doğal buz kaplı koylar ve fiyortlar, mekana büyülü bir çekicilik katıyor.

Grönland, 2.000 kilometreye yayılan dünyanın en büyük buz tabakası olan muhteşem Grönland buz tabakasına ev sahipliği yapmakta. Devasa buz yapısı, Disko Körfezi’ne kadar uzanan UNESCO Miras Listesi’ndeki muhteşem Ilullisat Icefjord ile çevrili. Ada ayrıca, popüler olarak İskandinavya’da ziyaret edilecek en büyüleyici yerlerden biri olarak kabul edilen, dünyanın en büyük fiyort sistemi olan Scoresby Sund’a da ev sahipliği yapmakta.

Adadayken, Kuzey Kutbu vahşi doğasına ev sahipliği yapan Grönland Ulusal Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Adaya seyahat eden macera tutkunları ayrıca Grönland’ın buzla kaplı yamaçlarında kızak, yürüyüş, kayak ve kar motosikleti ile kaymayı deneyebilir. Tekne gezileri ve dalış ve kano gibi su sporları da burada oldukça popüler.

Helsingor

Helsingor

Danimarka’nın doğu tarafında yer alan şirin Helsingor şehri, en çok Shakespeare’in Hamlet’inin geçtiği yer olarak biliniyor. Büyüleyici kasaba, Danimarka ve İsveç’i ayıran ses olan Oresund’un en dar noktasında yer almakta Aslında, Helsingor adı kelimenin tam anlamıyla “boyun” veya “dar boğaz” anlamına gelir ve bu da onun tehlikeli konumunu gösteriyor.

Şehirdeki hızlı kentsel gelişime rağmen Helsingor, ortaçağ hatıralarını korumayı başardı. Büyüleyici küçük kasaba, nefes kesen katedrallerle dolu. Asırlık butikler, pastaneler ve küçük kafeler mekanın kozmopolit cazibesine katkıda bulunuyor.

Helsingor’dayken, Kronborg kalesini ziyaret edebilirsiniz. Belirlenmiş bir dünya mirası alanı olan bu Rönesans şaheseri, Shakespeare’in Hamlet’indeki Elsinore Kalesi olarak ölümsüzleştirildi. Liman kasabası aynı zamanda tüm İskandinavya’daki manastır kompleksinin en güzel örneği olarak kabul edilen ünlü Carmelite Manastırı ve St. Mary Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmakta. Burada öne çıkan bir diğer cazibe merkezi ise Oresund Akvariet’in tuzlu su akvaryumu.

Helsingor’da yerel kültürün tadına bakmanın en iyi yollarından biri, şehirde bir mutfak turuna çıkmak olacak. Burada Danimarka’nın en eski pastaneleri yer almakta. Ayrıca Helsingor’da asırlık kafeler, butikler ve lokantalarla dolu alışveriş caddesinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Helsingor’da yaz ayları genel olarak serin, hoş ve rüzgarlı, kış ayları ise kapalı ve aşırı soğuk geçmekte. Yazlar genellikle turistik aktiviteler için daha uygundur ve hoş hava gezi gezileri için mükemmel bir ortam sunuyor.

Faroe Adaları

Faroe Adaları

Danimarka gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer destinasyon ise Faroe Adaları. Danimarka Krallığı içindeki Kuzey Atlantik takımadaları Faroe, İskoçya’nın kuzey-kuzeybatısına ve İzlanda ile Norveç’in ortasına kadar yayılıyor. 

Ada kıyıya çarpan dalgalar ve yemyeşil dağlar gibi volkanik takımadaların çarpıcı manzaralarını sunmakta. Mulafossur Şelalesi’nin doğal manzarası, bir fantastik romandan fırlamış gibi görünüyor. Şelale, Vagar Adası’nın taş kayalıklarından Kuzey Atlantik Okyanusu’na akıyor. Dağları kesen deniz altı tünellerine giden yol gezileri de ayrı güzellik sunmakta. Bu nedenle, Faroe Adaları Danimarka’daki ikonik manzaralardan birine sahip.

Skagen

Skagen

Hareketli, balıkçı limanı Skagen, Danimarka’nın en kuzeyinde yer alıyor ve bir tarafı kuzey denizi, diğer tarafı Danimarka Boğazları ile çevrili. 

Yaban hayatı açısından zengin olan kasabanın çevresinde görülecek çok yer var. Bölge hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yarımadanın tepesine yakın, güzel bir şekilde tasarlanmış Odde Doğa Merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Kasaba da yerel zanaatkarlar tarafından yapılmış çok sayıda güzel el yapımı hediyelik eşya ve sanat eseri bulabilirsiniz.

Ayrıca burada deniz ürünlerini ve Kuzey mutfağını tatmanız için ülkenin en iyi restoranlarından bazıları bulunuyor. 

Billund

Billund

Danimarka’nın Jutland yarımadasının kalbinde yer alan Billund, Avrupa’daki aileler için çok rağbet gören bir turizm merkezi. Bu, büyük ölçüde şehirde, özellikle de hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden LEGO eğlence ailesindeki çok sayıda aktiviteden kaynaklanmakta. Şehrin elverişli ulaşım sistemi, havaalanına ve eğlence merkezlerine olan yakınlığı ile birleştiğinde, onu aile tatilleri için ideal bir yer haline getiriyor.

 Şehir içinde keyifli bir yürüyüş için ideal olan çeşitli yollar var. Hatta tüm şehri birkaç saatte gezmek mümkün. Bu yollar arasında, bisiklet sürebileceğiniz muazzam heykellerin yer aldığı Skulpturpark yer alıyor.

 Gyttegaard Plantation ve Green Sande, doğal güzelliğin ve kültürel tarihin mükemmel karışımını sunan iki muhteşem mekan. Bu siteler, Billund’un kalbine sadece 10 dakika uzaklıkta elverişli bir konumda yer almakta.Bu da onları ideal bir yürüyüş rotası haline getiriyor.

Tarihi olaylara tanıklık etmek için, 750 yıldır ayakta duran ve Danimarka’nın en önemli yerlerinden biri olan bir kraliyet kalesi olan Koldinghus’u ziyaret edebilirsiniz.  Ardından UNESCO listesindeki şehirlerden biri olan Christiansfeld’e gidebilirsiniz.  Danimarka’nın en eski ticaret müzelerinden biri olan Bindeballe Merchant’s Store’u da gezi planlarınıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

Zamanda kısa bir adım atmak için Trapholt Modern Sanat ve Tasarım Müzesi ilginizi çekebilir.

Rebild Bakker Ulusal Parkı ve Rold Skov

Rebild Bakker Ulusal Parkı ve Rold Skov

Danimarka’nın iki orijinal milli parkından biri olan Rebild Bakker Ulusal Parkı, doğa tutkunlarının hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Park içerisinde mor tonlarında fundalıklarla bezenmiş, Danimarka’nın en büyük ormanı Rold Skov yer alıyor. 

Doğa içerisinde huzurlu ve sakin zaman geçirmek için bir fırsat arıyorsanız, Rebild Ulusal Parkı ideal bir yer. Rebild Bakker Ulusal Parkı ve Rold Skov’un içinden geçen halka açık birçok yürüyüş ve bisiklet parkuru var.

Romo Adası

Romo Adası

Romo, Wadden Denizi’nde ülkenin güneyinde, Jutland’da yer alıyor. Ayrıca geniş, geniş kumsalları ve yemyeşil bataklık manzarası ile karakterize.

Her şeyden uzaklaşmak istiyorsanız, gidilecek ideal bir yer ve açık hava etkinlikleri için harika bir yer. Burada her Eylül ayında Lakolk Plajı’nda uçurtma uçurtma festivali düzenleniyor.

Danimarka’nın en küçük ve en eski okulu olan Toftum Skole gibi bazı kültürel cevherlerin yanı sıra güzel sahil yürüyüşleri ve keşfedilecek çok sayıda yaban hayatı var.

Ayrıca sahil kenarında yürüyüş yaparken sığırcık sürülerinin havalanış gökyüzünü tamamen kararttığı Kara Güneş fenomenine tanık olabilirsiniz.

Bornholm Adası

Bornholm Adası

Danimarka’nın en önemli adası olan Bornholm, Baltık’ın İncisi olarak tanınmakta. Adadaki yapıların çoğu 1700’lerde inşa edilmiş. Adanın en dikkate değer özelliği ise güneş ışığına uzun süre alması. Ada ayrıca bozulmamış beyaz kumsallarıyla ünlü ve eşsiz lezzetlere sahip. Pitoresk deniz fenerleri, özgün konut mimarisi ve yemyeşil açık alanlara sahip olan ada, onu bir fotoğrafçının hayalindeki yer haline getiriyor. Turistlere açık olan adaya, tarih tutkunlarını kısa bir vapur yolculuğu sonunda ulaşabilir. Çok büyük olmadığı olmadığı için bu adayı bisikletle keşfetmek mümkün.

Grenen 

Grenen

Danimarka’nın en kuzey noktası olan Grenen, eşsiz bir doğa olayının yaşandığı yer. Burada Skagerrak ile Kattegat birleşmekte ve iki deniz çıplak gözle görülebilen dramatik dalga oluşumlarıyla çarpışmakta. Sürekli değişen bu manzara, geniş kumsalında sık sık lagün oluşumları yaratıyor.

Grenen ayrıca vahşi yaşam için bir sığınak. Ada kartallar da dahil olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle bahar aylarında birçok kuş türünü gözlemleyebilirsiniz.

Grenen’de görülmesi gereken turistik yerler arasında ise Skagen Bunker Müzesi ve Den Tilsandede Kirke kilisesi bulunuyor.

Svaneke 

Svaneke

Danimarka’da keşfedilecek en güzel yerlerden biri olan mükemmel Danimarka balıkçı köyü Svaneke, Bornholm adasının doğu kıyısında yer almakta.

Kırmızı çatılı ahşap kulübeler, teknelerin suyun üzerinde hafifçe sallandığı bir limanın etrafında kümeleniyor. Küçük kumlu koylar ve kayalık plajlar ise yüzmek ve gelgit havuzlarını keşfetmek için ideal bir yer.

Mükemmel bir şekilde korunmuş 16. ve 17. Yüzyıl sokakları ve dikkate değer tarihi öneme sahip birçok binası sayesinde bu özel şehir, Danimarka’nın en güzel yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

En çok ziyaret edilen yerler, kendi adasındaki Bryghuset bira fabrikası ve “karamel Svaneke Bolcher Karamel Fabrikası”.Yerel biraların ve tatlıların tadına bakmak isterseniz buraları ziyaret edebilirsiniz. 

Danimarka’nın en eski binalarından olan Svaneke Kirke ve 16. yüzyıldan kalma dörtgen bir Malikane olan Siemsens Gaard’da Svaneke’de görülmesi gereken yerler arasında.

Faaborg 

Faaborg

Funen adasındaki Faarborg kasabasının geçmişi 1229’a kadar uzanıyor.

Adadaki Arnavut kaldırımlı sokaklar ve geçitler, canlı İskandinav renklerine sahip eski ahşap binalar arasında kıvrılarak, balıkçı teknelerinin huzur içinde sallandığı ve geleneksel tütsülenmiş balıkların lezzetli kokusunun her tarafa yayıldığı muhteşem limana açılıyor. Burada deniz ürünlerini tadabileceğiniz birçok restoran da bulunmakta.

Frilandsmuseet

Frilandsmuseet

Frilandsmuseet açık hava müzesi, Kopenhag’a sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ülkede görülmeye değer birçok farklı yer arasında yer almakta.

35 hektarlık bir alana yayılan bu müze, geçmişte Danimarka halkının günlük yaşamını ve geleneklerini gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler, değirmenler ve çiftlik evleri gibi geleneksel yapılar da dahil olmak üzere yaşam biçimini detaylandıran çeşitli sergileri keşfetme imkanına sahip.

Şirin köy havasıyla bilinen bu açık hava müzesinde mutlaka yapılması gerekenler arasında faytonla gezmek var. Bu arabalara binerek hem farklı bir deneyim yaşayabilir hem de müzenin önemli kısımlarını görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu